Zonnepanelen verplicht?
case bakkerij

Als het aan het ministerie van Binnenlandse Zaken ligt, worden bedrijven verplicht om zonnepanelen te nemen. Om dit mogelijk te maken, is een uitbreiding van de Energiebesparingsplicht nodig. Op dit moment is de overheid hierover in overleg. Half december maakt het ministerie de uitslag bekend.

Hoewel de verplichting nog niet officieel is, is er al wel het een en ander over bekend. De maatregel geldt bijvoorbeeld alleen als de investering terug te verdienen is in 5 jaar of minder. De verwachte startdatum is 1 juli 2023.

Zonnepanelen als nieuwe Erkende Maatregel


Bedrijven en instellingen die jaarlijks minimaal 50.000 kWh stroom of 25.000 m³ aardgas verbruiken hebben te maken met de Energiebesparingsplicht. Is die op jouw onderneming van toepassing, dan ben je wettelijk verplicht om alle energiebesparende maatregelen uit de Erkende Maatregelenlijst uit te voeren die terug te verdienen zijn in 5 jaar of minder. De eventuele zonnepanelen-plicht is een toevoeging aan de lijst van Erkende Maatregelen.

Terugverdientijd


Dat zonnepanelen binnen 5 jaar terug te verdienen zijn, is mogelijk door de hoge energietarieven van nu. Daarnaast is de productie van zonnepanelen volop in ontwikkeling, waardoor het proces steeds efficiënter en goedkoper wordt. Ben je in de mogelijkheid om stroom terug te leveren, oftewel te verkopen, dan wordt de terugverdientijd nog minder doordat de elektriciteit die je opwekt jou geld oplevert.

Het terugleveren van stroom is echter niet altijd mogelijk. Dat heeft te maken met het overvolle stroomnet. Het is niet verplicht om terug te leveren, maar het beïnvloedt de terugverdientijd wel. Wij zijn voorstanders van het stimuleren van verduurzaming, maar we zien nog wat haken en ogen aan dit verhaal. In de praktijk zal blijken hoe dit uitpakt. Uiteraard houden we je hiervan op de hoogte.

Heb je intussen vragen? Neem gerust contact met ons op via je accountmanager of service@enpron.nl.

De voordelen van Premium

Inzicht

Voor je kunt starten met energie besparen, heb je inzicht nodig in de manieren waarop dat kan. Wij brengen dat voor je in kaart.

Besparen

Minder energie verbruiken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw financiën.

Gemak

Bij energiebesparing komt een boel geregel en uitzoekwerk kijken. Wij nemen dat uit handen.

vergadering