Kantoren zonder energielabel C of hoger sluiten in januari 2023
case bakkerij

Op 1 januari 2023 dienen kantoorpanden van 100 m² of groter minimaal een energielabel C te hebben. Voldoe je op die datum niet aan de eis, dan mag je het pand niet meer als kantoor gebruiken. Hoewel de tijd dringt, voldoet 56% van de kantoren nog niet aan deze verplichting meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat vinden wij zorgwekkend.

Ook de gemeenten en handhaving is het niet onopgemerkt gebleven dat lang niet alle kantoren voldoen aan de eis. Wij krijgen steeds meer vragen van bedrijven die brieven krijgen van de gemeente of omgevingsdienst over dit onderwerp. Zo heeft de gemeente Leeuwarden herinneringsbrieven gestuurd naar kantoren die een energielabel D of slechter hebben.

Kom in actie


Heeft jouw kantoorpand nog geen energielabel C, B of A? Dan raden we je aan om zo snel mogelijk in actie te komen. Het verkrijgen van een energielabel C of hoger kan namelijk een tijdrovend proces zijn. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid energiebesparende aanpassingen die het gebouw nodig heeft. Omdat vanaf 2030 een energielabel A verplicht is, raden we aan om daar direct voor te gaan nu je toch bezig bent. Dat scheelt je tijd en kosten in de toekomst.

Alleen gecertificeerde energieadviseurs mogen energielabels opmaken. Het aantal adviseurs in Nederland was al beperkt, maar doordat de methodiek is veranderd is er nu een tekort ontstaan. Bestaande adviseurs moesten zich omscholen om hun certificaat te behouden en niet iedereen deed dat. Hou dus rekening met langere wachttijden. Ook om deze reden adviseren we je snel te handelen. Onze energieadviseurs zijn gecertificeerd en helpen je graag.

Hoe ziet het proces eruit?

Om ondernemers van a tot z te ontzorgen, bieden wij Maatwerkadvies. Dit traject bestaat uit 4 stappen. De eerste stap is het achterhalen van het huidige energielabel. Daarna stellen we een rapport op met de mogelijke energiebesparende maatregelen. Hierin beschrijven we het effect van iedere maatregel op het label. Ook geven we een overzicht van de bijbehorende kostenbesparing, investering en terugverdientijd. De hoge energieprijzen van dit moment zorgen ervoor dat je de investering sneller terugverdient.

Vervolgens worden de maatregelen uitgevoerd. Wij voeren die zelf niet uit, maar vragen wel offertes voor je op. Ook helpen we je met het krijgen van eventuele subsidies. Tot slot regelen we het vernieuwde energielabel.

Voor wie geldt de verplichting?

De Energielabel C-verplichting geldt voor kantoren die groter zijn dan 100 m², maar er zijn uitzonderingen. Monumentale panden bijvoorbeeld. De plicht geldt ook voor kantoren die onderdeel uitmaken van een ander gebouw, bijvoorbeeld van een loods. Maar alleen als meer dan 50% van het gebouw kantoor is. Zo zijn er nog een aantal uitzonderingen. Controleer via deze beslisboom van het RVO of de verplichting voor jou geldt.

De voordelen van een energielabel

Met de Energielabel C-verplichting stimuleert de overheid de verduurzaming van kantoorgebouwen. Door zuiniger met energie om te gaan, verlaagt de uitstoot van broeikasgassen. Dat heeft een positief effect op het klimaat. Maar het verminderen van je energieverbruik heeft ook voordelen voor jou als ondernemer. Doordat je verbruik vermindert, gaan je energiekosten omlaag. Daarnaast zorgt een hoger energielabel voor waardevermeerdering van het pand. Het is dus niet alleen een verplichting, maar ook een kans.

Heb je een vraag over dit onderwerp? Of heb je een energielabel nodig en wil je gebruikmaken van ons Maatwerkadvies? Neem gerust contact met ons op via je accountmanager of via service@enpron.nl.

De voordelen van Premium

Inzicht

Voor je kunt starten met energie besparen, heb je inzicht nodig in de manieren waarop dat kan. Wij brengen dat voor je in kaart.

Besparen

Minder energie verbruiken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw financiën.

Gemak

Bij energiebesparing komt een boel geregel en uitzoekwerk kijken. Wij nemen dat uit handen.

vergadering