Energielabel C-verplichting voor kantoren: taak van verhuurder of huurder?
case bakkerij

Huur of verhuur jij een kantoorpand, dan is het je vast niet ontgaan dat kantoorpanden die groter zijn dan 100 m2 vanaf 1 januari 2023 een energielabel C of hoger moeten hebben. Die datum nadert en dat wekt terecht vragen op bij beide partijen.

Nare consequenties


Eén van de vragen die we regelmatig krijgen, is of er gevolgen zitten aan het niet voldoen aan deze verplichting. Het antwoord is: ja. Heeft het gebouw op 1 januari 2023 een energielabel D of lager, dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden (RVO). Dat is met name voor de huidige verhuurder erg vervelend.

Eigenaar is verantwoordelijk


Een andere vraag die we vaak horen, is wie er verantwoordelijk is voor de naleving van die wet. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staat een handige beslisboom. Zoals je ziet, ben je als eigenaar van het kantoorpand verantwoordelijk voor het uitvoeren van de maatregel. Maar doet de eigenaar dat niet, dan ervaar jij als huurder mogelijk de gevolgen. Als huurder sta je dus een beetje in de hoek.

Ons advies


Ons advies aan huurders is: laat een energielabel opstellen, zodat je weet welk energielabel jouw kantoor nu heeft. Misschien is het al een C of zelfs B of A. Dan zit je goed. Je kunt daarna altijd nog in conclaaf gaan met de eigenaar van het pand over wie de kosten betaalt. Heeft het pand een label D of lager, dan komt er een Maatwerkadvies aan te pas. Hierin staat wat je kunt doen om het gebouw energiezuiniger te maken en zo een energielabel C of beter te scoren. Hier zitten hogere kosten aan verbonden. Bespreek dit tijdig met de verhuurder van het pand. Een dergelijke investering is niet alleen verplicht, maar ook een goede investering voor de eigenaar: hoe hoger het energielabel, hoe waardevoller het pand.

We zien dat pandeigenaren nog niet heel happig zijn op het labelen van hun vastgoed, terwijl dat best wel lang duurt. De tijd dringt. Nu in actie komen, is dus helemaal geen slecht idee!

Maatwerkadvies


Heeft jouw kantoor een energielabel nodig? Onze gecertificeerde energieadviseurs helpen je graag. Kies je voor ons, dan ontzorgen we je van a tot z. Dit houdt in dat we het gebouw niet alleen voorzien van een energielabel C, maar ook samen met je kijken naar financieringsmogelijkheden, zoals subsidies vanuit de overheid. Meer info? Neem gerust contact op met je accountmanager of service@enpron.nl.

De voordelen van Premium

Inzicht

Voor je kunt starten met energie besparen, heb je inzicht nodig in de manieren waarop dat kan. Wij brengen dat voor je in kaart.

Besparen

Minder energie verbruiken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw financiën.

Gemak

Bij energiebesparing komt een boel geregel en uitzoekwerk kijken. Wij nemen dat uit handen.

vergadering