Gasprijzen bereiken recordhoogtes en blijven stijgen

In de afgelopen weken bereikten de gasprijzen op de Nederlandse gasbeurs recordhoogtes. Het is dertien jaar geleden dat de gasprijzen voor het laatst zo hoog waren. Volgens deskundigen moeten we er rekening mee houden dat die prijzen voorlopig blijven stijgen. Wat is de oorzaak? En wat kun je als ondernemer nu het beste doen? In dit artikel beantwoorden we deze vragen.

Het is gebruikelijk dat de energieprijzen stijgen en dalen. Die schommelingen ontstaan als er iets gebeurt in de wereld waardoor de vraag naar energie en het aanbod ervan veranderen. In het geval van hoge gasprijzen is de vraag naar gas hoger dan het aanbod.

Toenemende vraag naar gas

Door de corona-pandemie werkte een groot deel van onze bevolking thuis. Kantoren, fabrieken en de horeca gingen grotendeels dicht. Inmiddels mogen we meer. We gaan weer naar ons werk, gaan uit eten en doen leuke dingen buitenshuis. Dit heeft tot gevolg dat bedrijven weer op volle toeren draaien. Zij verbruiken daarbij de nodige energie, waardoor de vraag naar gas is toegenomen.

Weinig gas beschikbaar

Zowel in Europa, als in Azië hield een langdurige koude periode aan in het voorjaar. Door massaal de verwarming aan te zetten, steeg het gasverbruik in huis. In mei dit jaar schreef de NOS dat de gasvoorraden zelfs bijna leeg waren. In combinatie met een beperkte gastoevoer vanuit Rusland en Noorwegen naar Europa, is er nu weinig gas beschikbaar.

Vervuiling wordt duurder

Elektriciteitsproducenten zijn samen met metaalbedrijven en oliegiganten de grootste vervuilers. Om de klimaatproblemen te verminderen, zullen zij minder CO2 moeten uitstoten. Om dat te bevorderen, heeft Europa de CO2-emissierechten in het leven geroepen. Een emissierecht kun je zien als een tegoedbon om een bepaalde hoeveelheid vervuiling (CO2) te mogen uitstoten.

De hoeveelheid beschikbare emissierechten daalt. Op die manier laat Europa steeds minder ruimte over om te vervuilen. Doordat de vraag naar emissierechten blijft, maar het aanbod daalt, worden ze steeds duurder. Inmiddels kost het uitstoten van een ton CO2 tien keer meer dan toen het CO2-emissierechten handelssysteem 16 jaar geleden startte. De extra hoge kosten die energieproducenten maken, berekenen zij door aan hun klanten.

Gasprijzen blijven voorlopig stijgen

Een oplossing voor het gastekort is de omstreden Nord Stream 2-gasverbinding tussen Rusland en Duitsland. Het doel is dat die leiding dit jaar klaar voor gebruik is. Tegelijk is de vraag naar gas vanuit Azië nog steeds erg hoog en is het denkbaar dat er deze winter weer een gastekort ontstaat wanneer de vraag naar gas toeneemt vanwege de kou. Ook de CO2-emissierechten blijven de komende jaren duurder worden, doordat het aantal beschikbare rechten minder wordt.

Wat nu?

Het is verstandig om er rekening mee te houden dat de gasprijzen voorlopig blijven stijgen. Wil je uit de pan rijzende energiekosten vermijden? Dan adviseren we je om nu in actie te komen.

Wij helpen je graag bij het vinden van de best passende oplossing voor jouw onderneming. Maak daarvoor een afspraak met je accountmanager of via service@enpron.nl.

Delen

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Contact

Enpron
Lavendelheide 7a
9202PD Drachten
+31857734110
service@enpron.nl
KvK nummer: 57089876