De torenhoge gasprijzen zorgen voor problemen, zelfs bij energieleveranciers. Na Welkom Energie, valt ook Enstroga om. Een derde energiebedrijf, Allure Energie, sluit haar deuren vanwege een interne ruzie. Ben je klant van deze bedrijven, dan kan dat vervelend uitpakken.
Om te begrijpen hoe het kan dat energieleveranciers failliet kunnen gaan door hoge energieprijzen, is het handig om te weten waar zij hun energie vandaan halen. Sommige grote energieleveranciers produceren hun eigen energie. In de meeste gevallen koopt een leverancier gas en elektriciteit in bij een producent. De afgelopen maanden stegen de energieprijzen tot ongekende hoogtes. (Hier lees je hoe het komt dat de gasprijs zo hoog is en hier vind je meer informatie over de stijgende elektriciteitsprijs.) Voor energieleveranciers betekent dit dat zij meer moeten betalen om hun product in te kopen. Deze hogere kosten kunnen zij deels compenseren door hun vraagprijs omhoog te gooien. Maar, in het geval van vaste energiecontracten gaat dat natuurlijk niet. Het verschil tussen inkomsten en uitgaven wordt zo te groot, met een faillissement tot gevolg.
Duurder alternatief
Wanneer jouw energieleverancier failliet gaat, stopt jullie contract. Je wordt dan automatisch ondergebracht bij een andere energiebedrijf en blijft gas en elektriciteit ontvangen. Het nieuwe bedrijf neemt contact met je op om een overeenkomst te sluiten. De overeenkomst die je krijgt, is meestal niet gebaseerd op de tarieven uit jouw afgelopen contract. Je krijgt een compleet nieuw voorstel onder nieuwe voorwaarden en op basis van de huidige energieprijzen. Op dit moment zijn de energieprijzen erg hoog. Je kunt dus verwachten dat je een aanbod krijgt dat niet gunstig is. Wel is het mogelijk om offertes bij andere partijen op te vragen. Bij je tijdelijke leverancier heb je bovendien een opzegtermijn. Zo kun je alsnog overstappen en proberen een betere optie op tafel te krijgen.
Energieleverancier kiezen
Het is onmogelijk om met zekerheid te zeggen welke bedrijven failliet gaan en welke niet. Wel is het zo dat grote leveranciers betrouwbaarder zijn als het gaat om faillissement door de hoge energiekosten. Ten opzichte van september kost gas in oktober bijvoorbeeld twee keer zoveel geld. Een groot energiebedrijf heeft diepere zakken en kan zo’n tegenvaller opvangen, terwijl het kleine bedrijven de das omdoet. Om de kans op risico’s te verkleinen, adviseren wij dus een grote energieleverancier.