Torenhoge energieprijzen: zo druk je de kosten
case bakkerij

Sinds het begin van 2021 stijgen de elektriciteits- en gasprijzen sterk. Met regelmaat bereiken de energieprijzen nieuwe recordhoogtes, zoals het AD en RTL Nieuws melden. In dit artikel leggen we uit wat de oorzaak is en waarom het omlaag brengen van je verbruik samen met verduurzaming de beste manier is om je energiekosten te drukken.

De prijs van een product stijgt wanneer de vraag naar het product hoger is dan het aanbod. Door de pandemie was de vraag naar energie tijdelijk minder, maar nu de wereld zich weer opent, neemt de vraag toe. Het aanbod groeit echter niet mee, waardoor de prijzen stijgen.

Verminderde gas- en stroomproductie


Door de dreiging van orkaan Ida ten zuiden van Amerika, ligt de gas- en olieproductie in de Golf van Mexico voor 95% plat. De verminderde gasproductie heeft invloed op de hoeveelheid beschikbaar gas, maar ook op de elektriciteitsproductie. Stroom wordt namelijk grotendeels opgewekt door fossiele brandstoffen zoals aardgas te verbranden. De prijs van olie bepaalt bovendien de prijs van gas en elektriciteit. Door de afgenomen olieproductie stijgt de prijs van olie, waardoor de prijs van energie toeneemt.

OPEC is een organisatie die bestaat uit olie-exporterende landen. Twee keer per jaar komen de lidstaten bij elkaar om te bepalen hoeveel olie elk land mag produceren. Op die manier houden ze controle over de olieprijzen. OPEC sprak zich uit, maar door orkaan Ida komt de productie maar langzaam op gang.

Stijgende prijzen


Normaalgesproken kopen Nederlandse gasbedrijven ‘s zomers gas in om de eigen voorraden aan te vullen. In de zomer zijn de gasprijzen namelijk laag. Afgelopen zomer waren de gasprijzen juist erg hoog. Gasbedrijven hebben daarom weinig ingekocht. In combinatie met het hoge verbruik afgelopen winter, zijn de Nederlandse gasvoorraden nu nog niet eens voor de helft gevuld.

Een oplossing voor het gebrek aan gas in Nederland is de Nord Stream 2 pijpleiding die Europa vanuit Rusland van gas zal voorzien. De lijn is af, maar vanwege vergunningsaanvragen nog niet in gebruik, zo schrijft de Leeuwarder Courant. Onzekerheid doet prijzen stijgen, dat geldt ook voor de onzekerheid rondom deze leiding.

Ook elektriciteit wordt steeds duurder. Bij het produceren van elektriciteit komen broeikasgassen vrij. Hoe groter de uitstoot, hoe meer zo’n producent betaalt voor de vervuiling. De overheid verhoogt deze zogenaamde CO2-prijs regelmatig, om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Producten betalen dus steeds meer om stroom op te wekken. Die extra kosten berekenen zij door in hun prijzen.

En nu?


Als ondernemer voorkom je enorme energiefacturen graag. Het te betalen bedrag wordt bepaald door de hoogte van het energietarief. Zo’n tarief schommelt en is afhankelijk van gebeurtenissen in de wereld. Als ondernemer heb je daar geen invloed op.

Jouw verbruik heeft ook een grote invloed op de factuur. Hierop heb je als ondernemer wel invloed. Wij adviseren je dan ook om je te focussen op het terugdringen van je energieverbruik. Door je verbruik te verlagen, bespaar je op energiekosten en ben je minder afhankelijk van schommelende energieprijzen. Daarnaast ontstaat er financiële ruimte om te investeren in zelfvoorzienende opties. Op die manier ben je niet of nauwelijks meer afhankelijk van de constant veranderende energiemarkt.

Wil jij besparen op energiekosten? Of heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op via je accountmanager of service@enpron.nl.

De voordelen van Premium

Inzicht

Voor je kunt starten met energie besparen, heb je inzicht nodig in de manieren waarop dat kan. Wij brengen dat voor je in kaart.

Besparen

Minder energie verbruiken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw financiën.

Gemak

Bij energiebesparing komt een boel geregel en uitzoekwerk kijken. Wij nemen dat uit handen.

vergadering