Energy Clipping

De zon laat zich weer geregeld zien. In combinatie met de hoge energieprijzen van nu zijn zonnepanelen een optie waar je dan al gauw aan denkt. Als grootverbruiker kun je bij die overweging tegen een probleem aanlopen: het overvolle elektriciteitsnet. Hierdoor is terugleveren niet altijd mogelijk. Zijn zonnepanelen dan nog wel interessant?

Is Energy Clipping iets voor jou?

Wil je weten wat jouw opties zijn op basis van je verbruiksprofiel? Neem dan gerust contact met ons op en laat je bijpraten door onze energieadviseurs.

Energy Clipping maakt zonnepanelen interessant - ook als je niet kunt terugleveren

Wanneer je als ondernemer investeert in zonnepanelen laat je vaak een groot aantal panelen plaatsen. De stroom die je opwekt gebruik je deels voor je productieproces. Het deel dat overblijft kon je tot een tijd geleden ‘terugleveren’. De energie die je niet nodig hebt, verkoop je dan aan een energieleverancier. Hierdoor brachten zonnepanelen niet alleen energie, maar ook geld op. Helaas is terugleveren niet altijd meer mogelijk.

Overvol netwerk

Het elektriciteitsnet in Nederland is overvol. Doordat we steeds meer stroom nodig hebben, bijvoorbeeld voor het opladen van elektrische voertuigen, loopt er erg veel elektriciteit door de kabels. Zoveel, dat er op sommige plekken geen ruimte is om nog meer energie te vervoeren. Probleemgebieden zijn Groningen, Friesland, Drenthe en Noord-Holland. Er zijn daar meer en grotere kabels nodig, maar dat is niet zo snel geregeld.

Plaats je zonnepanelen, dan ben je verplicht dat te melden bij de beheerder van het energienetwerk in jouw regio. De netbeheerder geeft je daarna wel of geen toestemming om terug te leveren. Heb je geïnvesteerd in een groot aantal panelen en krijg je geen groen licht, dan is het lastig om de investering terug te verdienen. En dat is een probleem.

Zonnepanelen toch rendabel door Energy Clipping

Onze partner Sinne Techniek heeft een oplossing bedacht voor dit probleem: Energy Clipping. Bij Energy Clipping wordt een hoeveelheid stroom opwekt die is afgestemd op je verbruik. Om dat te kunnen, moet eerst achterhaald worden wat je verbruik precies is en wanneer je dat verbruikt. Als dat bekend is, wordt berekend hoeveel zonnepanelen je daarvoor nodig hebt.

Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van een aangepaste omvormer. Een omvormer is een apparaat dat de opgewekte elektriciteit omzet in bruikbare elektriciteit. In het geval van Energy Clipping schakelt de omvormer een aantal zonnepanelen uit als die niet nodig zijn. Je wekt zo nooit meer te veel stroom op.

Tot slot speelt de plaats van de zonnepanelen ten opzichte van de zon een belangrijke rol. Normaal staan zonnepanelen op het zuiden gericht, omdat ze daar volop zon vangen. De opbrengst piekt dan rond het middaguur. Door een deel van de zonnepanelen naar het oosten (waar de zon opkomt) en een deel naar het westen (waar de zon onder gaat) te plaatsen, kun je de hele dag van de zon gebruikmaken. Ook ‘s ochtends en in de vroege avond. Zo is de verhouding tussen opgewekte en verbruikte energie optimaal.

Kleinere investering

Doordat je via Energy Clipping minder zonnepanelen nodig hebt, is je investering kleiner. Dat je niet kunt terugleveren, heeft daardoor geen negatief effect op je financiën.

De voordelen

We zetten de belangrijkste voordelen van Energy Clipping voor je op een rij.

Kleinere investering

Doordat je via Energy Clipping minder zonnepanelen nodig hebt, is je investering kleiner. 

Geen last van overvol netwerk

Je wekt zo nooit meer te veel stroom op.

Is Energy Clipping iets voor jou?

Wil je weten wat jouw opties zijn op basis van je verbruiksprofiel? Neem dan gerust contact met ons op en laat je bijpraten door onze energieadviseurs.

Veelgestelde vragen

Regelmatig krijgen we vragen over uiteenlopende energiezaken. De meest voorkomende vragen hebben we voor je op een rij gezet.

Staat de informatie die je zoekt hier niet tussen, neem dan gerust contact met ons op.

Hoe ziet dit er praktisch uit

Wij starten met het analyseren van de huidige situatie. Met de door de overheid voorgeschreven rekenmethode bepalen wij hoe je pand ervoor staat. Via de website ep-online kan je inzien welk energielabel je op dit moment hebt.

Het opmaken van een Maatwerkadvies rapportage duurt 1 a 2 weken (afhankelijk van de grote van het pand).

Je hoeft alleen de adviezen uit te voeren die een terugverdientijd van minder dan 10 jaar hebben, totdat je uiteindelijk uitkomt op een label C voor je pand.

Je hebt altijd een eigen accountmanager.

Ons hoofdkantoor zit in Drachten. Sinds 2020 hebben wij ook een vestiging in Veenendaal.

Het is tijd voor een energieprofessional

De energiemarkt is constant in beweging, de wet- en regelgeving verandert voortdurend en duurzaamheid speelt een steeds grotere rol: het is tijd voor een energieprofessional.

Contact

Enpron
Lavendelheide 7a
9202PD Drachten
+31857734110
service@enpron.nl
KvK nummer: 57089876