Energiebegroting in 4 stappen
case bakkerij

Over een aantal weken start het nieuwe jaar. Als ondernemer wil je goed voorbereid zijn op de toekomst. Daarom is het maken van een energiebegroting voor 2022 verstandig. In dit artikel lees je hoe je zo’n begroting opstelt aan de hand van 4 simpele stappen.

Stap 1: Bepaal de kosten van het meetbedrijf


Jouw meetbedrijf is eigenaar van je gas- en/of elektriciteitsmeter. Ook neemt het de meterstanden van je onderneming op en geeft die door aan je netbeheerder en energieleverancier. Kenter, Fudura en Joulz zijn voorbeelden van bekende meetbedrijven. Voor de meetdienst en de huur van de meters betaal je een vast bedrag per maand. Dit bedrag vind je terug op de factuur van je meetbedrijf. Die bedragen kun je gebruiken om in te schatten wat je kosten in 2022 zijn.

Stap 2: Bepaal de kosten van de netbeheerder


De netbeheerder is verantwoordelijk voor het transport van jouw gas en elektriciteit. Afhankelijk van je vestigingsplaats maak je gebruik van het transportnet van een netbeheerder. Bekende namen zijn Enexis, Liander en Stedin. In januari worden de tarieven van netbeheerders vastgesteld voor het hele jaar. Verandert er volgend jaar niet veel in je verbruik, dan kun je de netbeheerderskosten van 2021 gebruiken om een schatting te maken voor 2022.

Stap 3: Bepaal de kosten van je energieleverancier


Er is dit jaar veel gebeurd op de energiemarkt. Zo zijn de tarieven meer dan verdubbeld ten opzichte van begin 2021. Je tarieven voor 2022 vind je terug op de bevestiging die je hebt gekregen van je energieleverancier. Zet die af tegen je verwachte verbruik en bepaal zo hoeveel je aan je energieleverancier zult betalen. Je vindt je verwachte verbruik door je verbruik van dit jaar en eventuele voorgaande jaren te bekijken in je monitoringsportaal. Maak je daar nog geen gebruik van? Dan is het handig, en in veel gevallen zelfs verplicht, om aan te schaffen. Zo krijg je inzicht in hoe het verbruik zich ontwikkelt. Dat is nuttig, aangezien dit een steeds groter onderdeel van de begroting wordt.

Stap 4: Bepaal je verduurzamingsbudget


De overheid verplicht steeds meer bedrijven om bewust met hun energie om te gaan. Via de Energielabel C-verplichting bijvoorbeeld. Die houdt in dat kantoren van 100m2 of groter vanaf 1 januari 2023 minimaal een energielabel C moeten hebben. Of denk aan de verplichte laadpaal voor elektrische auto’s bij bedrijven met meer dan 10 parkeerplaatsen.

Wil je budget creëren voor (verplichte) verduurzaming, dan is het goed om te weten welke verplichtingen voor jouw bedrijf gelden. Wij adviseren vervolgens om daar 15% van je totale energiekosten bij stap 1 t/m 3 voor te reserveren.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een energiebegroting? Of wil je weten welke verplichtingen voor jouw bedrijf gelden? Wij helpen je graag. Neem gerust contact met ons op via je accountmanager of via service@enpron.nl

De voordelen van Premium

Inzicht

Voor je kunt starten met energie besparen, heb je inzicht nodig in de manieren waarop dat kan. Wij brengen dat voor je in kaart.

Besparen

Minder energie verbruiken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw financiën.

Gemak

Bij energiebesparing komt een boel geregel en uitzoekwerk kijken. Wij nemen dat uit handen.

vergadering