Drie belangrijke updates over laadpalen

 

De energiemarkt is volop in beweging, zo ook de ontwikkelingen op gebied van laadpalen. Zo zijn sommige grote aanbieders gestopt met hun dienstverlening, worden de eisen omtrent de laadpalenverplichting strenger én is er nog volop subsidie beschikbaar (SPRILA). Wij praten u graag bij over deze drie ontwikkelingen.


Is uw aanbieder gestopt? Zorg voor een professionele ondersteuningspartner

Laadpalen laden autoRecentelijk zijn enkele bekende aanbieders gestopt met hun dienstverlening. Heeft u daardoor geen ondersteuning meer voor uw laadpalen? Dan is het, om uw laadinfrastructuur goed te blijven beheren, slim om op zoek te gaan naar een nieuwe ondersteuningspartner. Dit is namelijk essentieel voor:

  • Een correcte afrekening: het is belangrijk dat laadsessies correct worden geregistreerd en gefactureerd.
  • Het oplossen van storingen: een proactieve backoffice signaleert en verhelpt storingen snel.
  • Inzicht: zonder goede backoffice heeft u geen goed inzicht in het gebruik van de laadpalen.
  • Probleemloos laden: zorgt voor een soepele communicatie tussen de laadpaal en het verrekening systeem.
  • Eén aanspreekpunt: een deskundige backoffice beantwoord uw vragen over de laadinfrastructuur.

Overstappen?
Is uw aanbieder gestopt of bent u ontevreden over de dienstverlening? Wij helpen u graag om frustratie en onnodige stilstand van uw laadpalen te voorkomen.

 

Aanscherping laadpalenverplichting

Laadpalen installatieWist u dat de eisen omtrent laadpalen aangescherpt worden? Bij meer dan 20 parkeerplaatsen is op dit moment één laadpunt verplicht. Dit is wettelijk opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Zoals het nu lijkt, gaan vanaf 1 januari 2027 de onderstaande voorwaarden gelden:

  • 1 laadpunt per 2 parkeerplaatsen bij nieuwbouw/ingrijpende renovatie van kantoorpanden
  • 1 laadpunt per 5 parkeerplaatsen bij nieuwbouw/ingrijpende renovatie overige gebouwen
  • 1 laadpunt per 10 parkeerplaatsen bij bestaande utiliteitsbouw
  • Smart charging en load balancing worden verplicht
  • Volledige of gedeeltelijke voorbereiding van leidingen en bekabeling voor alle parkeervakken

In de praktijk betekent dit dat een ondernemer met 30 parkeervlakken nu voldoende heeft aan 1 laadpunt. Vanaf 2027 heeft de ondernemer er 3 nodig. Voor een nieuwbouw kantoorpand komt datneer op 15 laadpunten.

Tip: Bent u van plan om te gaan investeren in laadpalen? Dan is het slim om nu alvast na te denken over de toekomstige laadinfrastructuur. Vaak werkt het kostenbesparend om direct alvast de bekabeld aan te leggen voor de toekomstige, vereiste laadpalen.

 

Er is nog subsidie beschikbaar voor laadpalen

Heeft u plannen om te investeren in laadpalen? Goed nieuws: er is nog SPRILA subsidie beschikbaar*! In tegenstelling tot voorgaande jaren, toen de subsidiepot vaak snel leeg was, is er dit jaar een aanzienlijk groter budget beschikbaar gesteld:

  • Aanleg van laadinfrastructuur met AC-laadstations (nog circa 6 miljoen beschikbaar)
  • Aanleg van laadinfrastructuur met DC-laadstations voor andere aanvragers dan OV-concessiehouders of touringcarbedrijven (nog circa 20 miljoen beschikbaar)

 

  • Aanleg van laadinfrastructuur voor DC-laadstations en investeringen in een stationaire batterij voor OV-concessiehouders of touringcarbedrijven. (nog circa 8,5 miljoen beschikbaar) 

  • Investeringen in een stationaire batterij voor andere aanvragers dan OV-concessiehouders of touringcarbedrijven (geen budget meer beschikbaar)

* Budgetstatus is van 1 juli 2025. Kijk op RVO.nl voor de actuele stand. 

SPRILA combineren
Naast de SPRILA subsidie zijn er voor de investering in laadpalen nog andere interessante regelingen waar u als ondernemer gebruik van kunt maken om de kosten te verlagen:

  • MIA (Milieu-investeringsaftrek): hiermee kunt u een percentage van de investeringskosten van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals laadpalen, aftrekken van de fiscale winst.
  • VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen): met de VAMIL kunt u een investering in laadpalen op een willekeurig moment afschrijven, waardoor u sneller profiteert van belastingvoordeel.
  • KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek): als u investeert in bedrijfsmiddelen voor een bepaald bedrag per jaar, kun je hier een extra bedrag voor aftrekken van de fiscale winst. Laadpalen kunnen hier ook onder vallen.


Enpron helpt u verder

De wereld van elektrisch laden evolueert razendsnel. Wilt u voorbereid zijn op de toekomst, voldoen aan wet- en regelgeving én gebruik maken van subsidies en andere fiscale regelingen, dan is het slim om nu actie te ondernemen. Als energieadviesbureau helpen we u hier graag bij. Maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken. Eén van onze energieadviseurs neemt dan spoedig contact met u op.