Voldoe aan de energielabel C verplichting voor bedrijven

Ben jij gebouweigenaar of vastgoedbeheerder van een kantoorpand? Dan heb je misschien al gehoord van de door de overheid opgelegde energielabel C verplichting. De verplichting houdt in dat kantoorpanden die groter zijn dan 100 vierkante meter per 1 januari 2023 minimaal een energielabel C moeten hebben. Voldoet een gebouw op die datum niet aan de eis, dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden (RVO: Energielabel C).

De deadline komt snel dichterbij en de overheid dreigt met boetes en sluitingen voor  panden met een energielabel D of slechter (NOS: boete of sluiting mogelijk). Een enorm tekort aan gecertificeerde labeladviseurs zorgt ervoor dat het lang kan duren voordat je een label hebt. Het is dus tijd om in actie te komen. Ook het uitvoeren van de maatregelen om een label C of hoger te scoren kosten tijd.

Via dit artikel helpen we je bepalen of de verplichting op jouw situatie van toepassing is. Daarna laten we zien hoe je in 4 simpele stappen voldoet aan de verplichting. Klik hier om meteen naar onze pagina voor energielabel C te gaan.

Voor wie geldt de verplichting

De eerste stap is nagaan of de verplichting voor jou geldt. In het Bouwbesluit wordt gesproken over ‘kantoorgebouwen’. Daarmee bedoelt de overheid dat een gebouw, of een deel ervan, voor kantoorfuncties en bijbehorende nevenfuncties gebruikt wordt. De Energielabel-C Verplichting geldt voor kantoorgebouwen die groter zijn dan 100 vierkante meter. Maar er zijn uitzonderingen. De verplichting geldt niet als:

  • het kantoorgebouw een monument is;
  • het kantoorgebouw binnen 2 jaar niet meer in gebruik is;
  • het kantoorgebouw onteigend wordt of aangekocht wordt in het kader van de onteigeningswet;
  • het kantoorgebouw geen energie verbruikt om het binnenklimaat te regelen;
  • de maatregelen die nodig zijn om een label C te scoren een langere terugverdientijd hebben dan 10 jaar;
  • het gebruiksoppervlak van de kantoorfuncties en nevenfuncties (vergaderzaal, bedrijfskantine, fietsenstalling etc.) in het pand kleiner is dan 100 vierkante meter;
  • het gebruiksoppervlak van de kantoorfuncties zonder de nevenfuncties kleiner is dan 50% van het totale gebruiksoppervlak.

Wat is het huidige energielabel

De volgende stap is het achterhalen van het huidige energielabel. Via EP-online controleer je gemakkelijk en snel of jouw pand een energielabel heeft en welk label dat is. Blijkt het gebouw nog geen energielabel te hebben, dan raden we aan om niet direct een label aan te vragen, maar eerst in gesprek te gaan met een energieadviseur. Een energieadviseur kan namelijk inschatten hoe energiezuinig een gebouw is.

Schat de energieadviseur de energiezuinigheid op een label A, B of C? Mooi. Dan kan hij een energielabel voor je aanvragen.

Schat hij de energiezuinigheid op een label D, E, F of G? Dan is het tijd voor verandering.

Naar energielabel C of hoger in 4 simpele stappen

Om van een energielabel D, E, F of G naar een C of hoger te gaan, zijn veranderingen nodig. De meest efficiënte manier om dit te doen, is door de 4 onderstaande simpele stappen te doorlopen. Doorloop je het stappenplan, dan is je investering nooit te hoog en weet je zeker dat je uitkomt op een label C, B of zelfs A.

Stap 1: Vraag maatwerk advies aan

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Om een label op te krikken, is dus informatie nodig over de energieprestatie en verbeter mogelijkheden.

Die informatie krijg je via een energie prestatie advies (EPA), ook wel Maatwerkadvies genoemd. Daarnaast krijg je inzicht in de bijbehorende kosten en terugverdientijd.

Stap 2: Onderzoek de financieringsmogelijkheden

De overheid biedt in bepaalde gevallen financiële ondersteuning bij het uitvoeren van de maatregelen. De financieringsmogelijkheden zijn te vinden op de website van de RVO (RVO: Subsidiewijzer).

Ons Maatwerkadvies dient ook als de onderbouwing om maatregelen met een lange terugverdientijd niet te hoeven uitvoeren. Zo adviseren wij de maatregelen die op korte termijn rendabel zijn voor jouw pand, waarmee je voldoet aan de wet.

Stap 3: Voer de maatregelen uit

De maatregelen moeten uitgevoerd zijn vóór 1 januari 2023.

Het is dus belangrijk om op tijd te beginnen. Daarnaast raden we je aan om voor ‘no regret’-maatregelen te gaan. Dit zijn maatregelen die bijdragen aan een energieneutraal kantoor en die aansluiten bij toekomstige technieken en aanpassingen. Zo voorkom je dat je op een later moment weer moet investeren.

Stap 4: Vraag een nieuw energielabel aan

De laatste stap bestaat uit het opvragen en registreren van het nieuwe energielabel.

Onze totaaloplossing voor jouw energielabel-plicht

Onze gecertificeerde energieadviseurs helpen je graag bij het voldoen aan de verplichting. De kosten van ons Maatwerkadvies vind je hier en zijn inclusief een nieuw energielabel. We begrijpen dat het je mogelijk ontbreekt aan de tijd en kennis om de nodige aanpassingen door te voeren en om uit te zoeken welke financieringsmogelijkheden er zijn. Daarom zit het opvragen en overleggen van offertes van de energiebesparende maatregelen bij de prijs inbegrepen. Ook helpen we je bij het verkennen van de mogelijkheden met betrekking tot financiering en subsidies. Zo bieden wij een totaaloplossing om jouw kantoor naar minimaal energielabel C te krijgen.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je gebruikmaken van onze totaaloplossing? Neem dan contact op via je accountmanager of service@enpron.nl.

Delen

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Contact

Enpron
Lavendelheide 7a
9202PD Drachten
+31857734110
service@enpron.nl
KvK nummer: 57089876