arrow_drop_up arrow_drop_down
U kunt besparen in tijden van de Coronacrisis en wij gaan u daarmee helpen
1 april 2020 

U kunt besparen in tijden van de Coronacrisis en wij gaan u daarmee helpen

Het Corona-virus heeft de wereld in zijn greep. Zowel in het buitenland als in ons eigen land worden steeds strengere maatregelen getroffen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Wat twee maanden geleden nog een ver-van-mijn-bed-show was, is nu werkelijkheid geworden: thuiswerken, niet de straat op als het niet nodig is en zo min mogelijk contact met andere mensen.

 

Een ander gevolg van deze crisis, want zo mogen we het nu wel noemen, is dat de wereldwijde vraag naar olie daalt. Voeg daar de onenigheid tussen Saoedi-Arabië en Rusland over de olieproductie aan toe en het resultaat is dat de olieprijzen zijn gekelderd met ruim 30%. Waarom is dit belangrijk voor uw bedrijf? Daar gaan we het over hebben.

 

Het effect van olieprijzen op uw onderneming

Olie is de grondstof voor bijna al onze producten en diensten. Het zwarte goud is de basis voor de gehele Westerse economie. Van onze voedselvoorziening en woningbouw tot aan ons transport: we zijn afhankelijk van olie. Daalt de prijs van olie, dan wordt het vervoeren of produceren van een product dus ook goedkoper. Twee van die producten zijn stroom en gas.

 

Op dit moment zijn de olie- en energieprijzen erg gunstig voor u als ondernemer. Hierover kunt u meer lezen in onze blog van vorige maand. Het tegenovergestelde van deze situatie is ook goed denkbaar. Wellicht herinnert u zich dat er een schok in de economie plaatsvond in 2008. In dat jaar bereikte een vat olie in korte tijd de recordprijs van $147(!). Ter vergelijking, de prijs van een vat olie is vanwege de Coronacrisis en de ruzie tussen Saoedi-Arabië gedaald tot $25.

 

Het produceren en vervoeren van producten werd toen duurder en dat werd in de prijzen doorberekend. We konden hierdoor steeds minder met ons geld kopen. De kostprijs van bedrijven werd hoger en ondernemers moesten hun werknemers laten gaan. Het werd moeilijker om onze vaste lasten te betalen. Banken konden hun hypotheken niet innen en de financiële neergang begon. Over het algemeen had men minder te besteden, wat bedrijven terugzagen in hun omzetten. Het is dus echt geen toeval dat er slechts 60 dagen zat tussen de recordprijs van $147 voor een vat olie en het omvallen van de Lehman Brothers in Amerika.

 

Gebruik deze crisis

De olieprijs stijgt of daalt vooral door ontwikkelingen in de wereldpolitiek en heeft een grote invloed op hoe het economisch met ons gaat. Nu lijkt het er op dat we afstevenen op een wereldwijde recessie. Gek genoeg biedt u dit een enorme kans. Aan de inkomstenkant van uw bedrijf is dit een flinke tegenvaller, maar aan de uitgavenkant kunt u een meevaller voor de komende jaren creëren. Op dit moment zijn de energieprijzen 30% lager dan toen het economisch goed ging. Door nu energie in te kopen voor de komende 2 á 3 jaar geniet u, ook wanneer het waarschijnlijk economisch beter gaat en de prijzen weer hoger liggen, nog jaren van deze lage tarieven.

 

Dat is snel verdiend. En dit is slechts het begin, want er is een veel grotere besparing te realiseren. Doordat wij van meer dan 3.000 klanten het stroom- en gasverbruik in kaart brengen en gezamenlijk proberen dit verbruik omlaag te krijgen zien we dat er een besparing tot 25% kan worden gerealiseerd. Met andere woorden: bedrijven verbruiken tot 25% te veel energie. Voor een bedrijf met een jaarlijks verbruik van 100.000 kWh en 10.000 m3 gas is dit een besparing van €3.000 tot €5.000.

 

Bespaartips

Naast het verlagen van uw energietarieven kunt u dus mogelijk een paar duizend euro besparen. In een tijd waarin iedere besparing welkom is, is dat zeker de moeite waard. Wat gaan wij voor u doen? De komende tijd zetten we een aantal bespaartips voor u op een rij. Dit doen we per branche, te beginnen bij hotels en restaurants. Deze maatregelen kunt u treffen zonder of tegen lage kosten, met als resultaat dat uw energieverbruik daalt. Houd onze website, sociale kanalen en de nieuwsbrief in de gaten.

 

Wilt u advies over uw specifieke situatie? Neem dan contact op via uw accountmanager of via service@enpron.nl

Over de schrijver
Ik praat ondernemers en managers graag bij over allerlei energiezaken. Van nieuwe wet- en regelgeving tot kansen en bedreigingen.
Reactie plaatsen