arrow_drop_up arrow_drop_down
Onrust in het Midden-Oosten: stijging van de energieprijzen
20 januari 2020 

Onrust in het Midden-Oosten: stijging van de energieprijzen

Wederom is het onrustig in het Midden-Oosten. Na de aanslag op generaal Soleimani door een Amerikaanse drone is de politieke onrust in de regio sterk toegenomen. In 2018 was het ook zeer onrustig op het politieke wereldtoneel toen Trump zich terugtrok uit de nucleaire deal met Iran. In deze deal was de inperking van economische sancties tegen Iran afgesproken in ruil voor het stil leggen van het nucleaire programma van het land. Na de terugtrekking van Trump uit de deal stegen de energieprijzen met 30%. Ook nu is een vat olie al met 5% gestegen.

 

Na de aanslag op de Iraanse generaal heeft Iran zelf een streep gezet door de nucleaire deal. Hierdoor kan Iran onbeperkt doorgaan met het verrijken van uranium. Dit verhoogt de spanningen, die al erg hoog zijn opgelopen als het gevolg van bedreigingen over en weer, in de regio verder.

 

Eerder deze week zorgde het Iraakse parlement voor een resolutie om de Amerikaanse troepen het land uit te zetten. Het buurland en bondgenoot van Iran is van mening dat de troepen niets meer te zoeken hebben in het land nu de Islamitische Staat verslagen is. Ondertussen zint Iran op wraak.

 

Een oorlog lijkt nu dichterbij dan in 2018, toen de spanningen en onzekerheid al erg ver waren opgelopen. En grote opwaartse sprong in de energietarieven lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd. Nu is zijn de energie tarieven voor 2021, 2022 en verder nog op het niveau van afgelopen december. De vraag is echter hoe lang dit zo zal blijven. Degene die voor meerdere jaren energie heeft ingekocht, lijkt voor nu aan het langste eind te trekken.

 

Indien u de onzekerheid voor wilt zijn en geen onnodig risico wilt lopen kunt u gebruik maken van ons inkoopcollectief. Neemt u dan gerust contact op met uw accountmanager of service@enpron.nl.

Over de schrijver
Hi! Ik werk sinds 2017 bij Enpron en schrijf sindsdien artikelen om ondernemers en managers te informeren over allerlei energiezaken. Van nieuwe wet- en regelgeving tot kansen en bedreigingen.
Reactie plaatsen