Erkende maatregelen – een overzicht

 

Misschien heeft u er wel eens van gehoord: de erkende maatregelen. De erkende maatregelen zijn ontstaan uit het Energieakkoord voor duurzame groei uit 2013. Het doel hiervan was om een basis te leggen voor een schone toekomst. Zo staat er in dit akkoord dat de overheid, milieuorganisaties en andere organisaties zich committeren aan een energiebesparing van 1,5% jaar. Dit kan onder meer door de erkende maatregelen uit te voeren.

Energie besparen

De erkende maatregelen zijn energiebesparende maatregelen die per branche zijn geformuleerd. De maatregelen die voor jouw branche gelden ben je verplicht om uit te voeren. Omdat de overheid ondernemers niet een molensteen om hun nek wil binden is er aanvullende voorwaarde: je bent verplicht de betreffende maatregel uit te voeren als de terugverdientijd vijf jaar of minder is.

Iedere situatie is anders

Het is dus afhankelijk van de situatie of je verplicht bent om een maatregel uit te voeren. Zo kan het voor het in het ene gebouw verplicht zijn om de erkende maatregelen voor de gebouwschil uit te voeren, omdat de kosten voor het isoleren van de spouwmuur met het betreffende energieverbruik binnen vijf jaar is terugverdiend. Een ander voorbeeld heeft niet te maken met aanpassingen aan het pand, maar aan de installatie. Zo is een van de maatregelen voor de branche Kantoren dat de serverruimte met een hogere temperatuur gekoeld wordt. Door dit aan te passen met een paar graden kan in sommige gevallen onnodig energieverbruik worden voorkomen. Uiteraard scheelt dit ook in de energiekosten.

Besparingspotentieel

De erkende maatregelen zijn dus een verplichting opgelegd door de overheid. Hier wordt steeds strenger op gehandhaafd. Zo hebben verschillende organisaties al een brief gehad van de omgevingsdienst om inzichtelijk te maken hoe ver ze zijn. Het goede nieuws is dat je door deze maatregelen vaak tot 25% aan energie kunt besparen. Dit zorgt voor een schone toekomst, maar ook voor een aanzienlijke daling in de energiekosten.

Vraag een Toets Erkende Maatregelen aan

Benieuwd hoe veel jullie pand kan besparen met behulp van de erkende maatregelen? Laat een Toets Erkende Maatregelen uitvoeren.

 
Thomas Duurkensenergienieuws