Gebouw verkopen, verhuren of renoveren? Dan is een Energielabel verplicht

 

Sinds 1 januari 2008 zijn gebouweigenaren verplicht een energielabel te overleggen bij verkoop, verhuur of grootschalige renovatie van een gebouw. Deze regelgeving is vastgelegd in de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). De EPBD is een Europese richtlijn betreffende de energieprestaties van gebouwen. De richtlijn omvat tal van maatregelen om gebruikers/eigenaren van gebouwen bewust te maken van het energiegebruik van hun gebouwen en stimuleert hen tot het treffen van maatregelen om energie te besparen.

In deze situaties heeft je bedrijfspand een energielabel nodig:

 • Verkoop bedrijfspand: in het geval van verkoop is op het moment van overdracht een energielabel nodig.

 • Verhuur bedrijfspand: verhuren aan een nieuwe huurder? Dan heb je een energielabel nodig.

Voor welke bedrijfspanden heb je WEL een energielabel nodig:

Voor de volgende bedrijfspanden is per definitie een energielabel nodig:

 • Kantoorpanden

 • Winkels en Showrooms

 • Horeca panden

 • Bedrijfsunit die niet alleen gebruikt wordt als magazijn of werkplaats

 • Bedrijfspanden gebruikt voor gezondheidszorg

 • Overheidsgebouwen, Gemeentehuizen, Stadskantoren

Bedrijfspanden waarvoor GEEN energielabel nodig is

 • Bedrijfspanden die monument zijn

 • Kerken of andere panden met religieuze bestemming.

 • Panden die uitsluitend voor opslag of werkplaats worden gebruikt.

Een energielabel aanvragen en registreren

De registratie van het energielabel voor bedrijfsgebouwen gaat iets anders in zijn werking in vergelijking met woningen. Waar je bij een woning een voorlopig label ontvangt en zelf online omzet, heb je bij een bedrijfsgebouw een opgeleide energieadviseur nodig om zowel het gebouw te controleren als om het label te registreren.

 1. Opname van het pand: Een van onze energieadviseurs zal een inspectie van het bedrijfspand op locatie doen. Hierbij wordt gekeken naar isolatie, verlichting, ketels, koeling en de beglazing.

 2. Registreren energielabel bij RVO: Na de opname wordt het energielabel geregistreerd bij de RVO.

 3. Opsturen energielabel: je ontvangt van ons het energielabel digitaal. Deze is officieel geregistreerd. Je hoeft hier verder niets meer aan te doen.

De effecten van een energielabel

Een verplichting vanuit de overheid klinkt als een extra onderwerp waar je je zorgen om moet maken. Dit is echter niet het geval. Het levert je zelfs iets op. Onze energieadviseurs zorgen dat je aan de wet- en regelgeving voldoet met een energielabel. Een ander effect is dat het jou en jouw collega’s bewust maakt van het energieverbruik in het pand. Doordat mensen zich bewust zijn van het energieverbruik passen ze hun gedrag aan. Daarbij moet je denken aan het uitdoen van verlichting en het terugdraaien van de kachel aan het einde van de dag. Dit resulteert in veel gevallen in een lager energieverbruik.

Ben je verplicht een energielabel te hebben op je gebouw omdat je het pand gaat verkopen/verhuren? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met een van onze energieprofessionals.