Je grijze stroom vergroenen? Dat doe je met GVO’s

 

Je kunt grijze- en groene stroom afnemen van je energieleverancier, maar hoe werkt dat? De stroom die uit het stopcontact komt is niet anders als je kiest voor groen, dus hoe zit dat? Dat wordt geregeld met Garanties van Oorsprong (GVO’s).

Grijze- en groene stroom

In het stroomnetwerk is een deel grijze stroom en een deel groene stroom. In 2017 was, volgens het Centraal Bureau van de Statistiek, 14% van alle stroom in het netwerk groen en 86% dus grijs. Dit gaat beide door het stroomnetwerk, alleen de manier van opwekking is anders. Bedrijven en particulieren met zonnepanelen, een windmolen of een andere manier van duurzame opwekking verbruiken niet alleen stroom maar leveren ook terug aan het net. Om te weten welke stroom in het net groen is en welke niet, heeft het ministerie van Economische Zaken de GVO-regeling in het leven geroepen. Voor iedere megawatt (= 1.000 kWh) die terug geleverd wordt aan het net heeft de producent recht op 1 GVO.Deze GVO kan worden verkocht aan een handelaar in GVO’s of aan een partij die graag haar stroom wil ‘vergroenen’. De partij die de GVO koopt en gebruikt heeft zijn stroom ‘vergroend’, met bijvoorbeeld Nederlandse Zon.

GVO's van Nederlandse Zon

Een Nederlandse boer die zonnepanelen op een van zijn stallen heeft geplaatst is een goed voorbeeld om te illustreren hoe GVO's werken. Met de zonnepanelen wekt de boer stroom op en levert hij 5 Megawatt (= 5.000 kWh) terug aan het stroomnet. Dit levert de boer 5 GVO’s op. Door deze te verkopen aan een handelaar kan de boer de GVO’s verzilveren. De handelaar betaalt een vergoeding aan de boer voor de verkoop en de handelaar kan de GVO’s dan weer doorverkopen aan iemand die deze groene stroom wil afnemen. De afnemer krijgt als bewijs hiervoor een Garantie van Oorsprong. In dit geval is dat voor Nederlandse Zon.

Doordat de GVO maar een keer gebruikt kan worden kan er nooit meer groene energie verbruikt worden dan er in het net aanwezig is. Zo wordt de oorsprong van groene stroom gegarandeerd. De organisatie die door het ministerie van Economische Zaken is aangewezen om dit te doen heet CertiQ. Zij zijn de enige in Nederland die gemachtigd zijn om GVO’s over- en af te boeken.

GVO's kopen of verkopen

Sinds kort heeft Enpron een handelsaccount bij CertiQ. Dit betekent dat wij GVO’s mogen in- en verkopen om stroom te ‘vergroenen’. Heb je hier interesse in? Bijvoorbeeld doordat je bedrijfsvoering aan een aantal duurzaamheids- of milieueisen moet voldoen? Neem dan contact met ons op. Dit kan via het contactformulier op de website of bel 085-773 41 10.