Hoe ontstaan pieken in het gasverbruik?

 

Onlangs hadden we het in een van onze berichten over de voordelen van het opbouwen van een energieprofiel, waarin de focus lag op elektra. In dit artikel willen we je een inzicht geven hoe pieken ontstaan in het gasverbruik en hoe het energieprofiel helpt om die pieken te beperken.

Wat is een energieprofiel?

Energieprofielen geven een helder beeld van het energieverbruik in een gebouw. Met andere woorden: ze geven je inzicht in de energie-efficiëntie van het gebouw. Verbruik je wat je nodig hebt, of verbruik je meer?

Uit onderzoek van TNO en Halmos Adviseurs blijkt dat het energiegebruik in gebouwen gemiddeld 25 procent hoger ligt dan je op basis van de huidige technologie en processen mag verwachten. Dit relatief hoge energiegebruik komt niet alleen voor in oude bestaande gebouwen, maar ook in relatief nieuwe energiezuinige gebouwen met een goede energieprestatiecoëfficiënt (EPC) score. Meer over gebouwmonitoring en energieverspilling vind je in het rapport van de RVO.

Een voorbeeld van een piek in het gasverbruik

In dit voorbeeld beschrijven we het gasgebruik van een kantoorpand inclusief restaurant. Het grootste gedeelte van het gasgebruik, zo’n 85%, is voor de verwarming en het overige gebruik is voor het restaurant. 

 
pieken gasverbruik voorkomen
 

Doordat de keuze is gemaakt om het gebouw constant op 22 graden te houden en de ventilatie in de daluren door te laten gaan zien we dat het stookgedrag tussen 14:00 – 07:00uur behoorlijk toeneemt terwijl er geen bezetting is.

 
gasverbruik per dag
 

Tevens kan je uit het stookgedrag heel goed de interne warmtelast (Interne warmtelast is warmte dat in een gebouw of ruimte vrijkomt door warmteproductie van verlichting, mensen of apparatuur.) zien die grotendeels ontstaan door apparatuur en de medewerkers.

Het advies

Door middel van het opgebouwde energieprofiel konden we de klant het volgende advies geven. De bezetting van de medewerkers is van 08:00 - 20:00, dus het is niet nodig om op hetzelfde niveau door te blijven stoken. De stooklijnen kunnen daarom voor een periode van minimaal een week aangepast worden van 22 graden ruimte temperatuur naar 20 graden tussen 19:00 - 10:00.

Het bovenstaande advies heeft alleen met een instelling te maken en je hoeft hiervoor dus geen geld te investeren. Daarnaast is er ook nog de optie om technisch gezien een maatregel te nemen. Dit ziet er als volgt uit;

  • Een investering in de kloktijden cv-verwarming van € 260,-

  • Reductie energiekosten 2000m3 x (0.24067+0.2683) = € 1.017,-

  • Terugverdientijd: 4 maanden

  • CO2-reductie: 3.560 kg

Conclusie

Door het opgebouwde gasprofiel wordt het dus mogelijk om ongewoon gasgebruik en mogelijke pieken op te sporen. Uit het rapport van de TNO blijkt dat voor zowel oude gebouwen als nieuwe, en in potentie energiezuinige gebouwen, nog winst is te behalen. Want het gemiddelde energiegebruik ligt 25 procent hoger dan je mag verwachten op basis van de huidige technologieën en processen.