Energie inkoop via Enpron - Interview met Erik Veenstra

 

Sinds haar oprichting beheert Enpron een groot aantal energiecontracten van middel en grote ondernemingen. Doorlopend worden nieuwe energiecontracten onder de loep genomen en afgesloten, maar ook koopt Enpron voor haar bestaande klanten terugkerend energie in bij gerenommeerde energieleveranciers. Hoe ziet het inkoopproces eruit van Enpron? In dit interview geeft Erik Veenstra, inkoopspecialist bij Enpron, je een kijkje achter de schermen.

We kijken mee tijdens de voorbereidingen van een nieuwe aanbesteding voor bestaande klanten van Enpron. De aanbesteding bestaat uit vele miljoenen kilowatts elektra en kubieke meters gas. Als je altijd al benieuwd bent geweest hoe de uiteindelijke inkooptarieven tot stand komen nemen we je graag mee in de wereld van inkoop.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, hoe ziet het inkoopproces van Enpron eruit?

Uiteraard kan ik wel wat dieper ingaan hoe dat inkooptarief tot stand komt. Wij zetten de vraag uit bij energieleveranciers en uiteindelijk kunnen we daar een scherp tarief op onderhandelen. Voordat we die vraag uitzetten in de markt en een tarief onderhandelen gaan er flink wat zaken aan vooraf. 

Het zijn de stappen die net het verschil kunnen maken tussen een normale inkoopprijs voor energie of een hele scherpe prijs.

Waarom wil een klant via Enpron inkopen?

Als de klant individueel energie gaat inkopen beperkt zich dit vaak tot het opvragen van een prijs bij de huidige leverancier. Sommige ondernemers doen ook een jaarlijkse belronde langs andere leveranciers. Het verschil is vaak niet groot en men kiest ervoor om bij de huidige leverancier te blijven. Het inkopen van energie is ook niet de corebusiness van de ondernemer. Wat wij merken is dat klanten graag bezig zijn met waar ze goed in zijn en daarin staat energie vaak niet hoog op de agenda. Het wordt er even tussendoor gedaan. Om maximaal rendement te behalen voor onze klanten, op het gebied van energie, ontzorgen we ze door het gehele inkoopproces uit handen te nemen en het juiste inkoop moment te kiezen.

Om geen verassingen tijdens het inkopen te krijgen spreken we met de klant een maximaal leveringstarief af voor wat wij mogen inkopen. Ook wel een mandaat tarief genoemd. Je kunt dit ook zien als een plafond tarief, hierdoor weet de klant wat hij maximaal kwijt is voor de inkoop van zijn energie. Het is natuurlijk de bedoeling dat we er alles aan doen om onder het maximale tarief in te kopen.

Hoe komt een tarief in de basis tot stand?

Energie inkopen is een dagelijkse bezigheid voor Enpron. We zijn er niet iedere dag van het jaar uren mee bezig maar we houden wel nauwlettend de energiemarkt in de gaten. Met de energiemarkt bedoel ik de verschillende energiemarkten zoals Endex, de TTF en de APX. Op deze markten bieden handelaren energie aan die door energieproducenten wordt opgewekt. De kopende partijen op de marken zijn energieleveranciers. Het is vaak net als iedere handel, veel vraag en weinig aanbod is een hoge prijs en veel aanbod en weinig vraag is een lagere prijs.

Daarnaast hebben de kosten van grondstoffen, om energie te maken, een grote invloed op de tarieven die de markt hanteert. We volgen deze ontwikkelingen dus ook omdat ze impact hebben op die markten. Elke dag krijg ik rapportages en analyses met alle gegevens van de verschillende markten en de prijzen van grondstoffen. Daarnaast volgen we op de voet alle nationale en internationale (politieke) ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de energieprijs.

Een van de redenen om die markten nauwlettend in de gaten te houden is dat de prijs van dag tot dag kan verschillen. Om een voorbeeld te geven; je had in april 2016 een enorme dip in de energieprijzen, we zagen toen markttarieven van 30 euro per megawatt voor het hoog verbruik, dit had te maken met dat er een hele lage olieprijs was. Vandaag staat de koers op 46 euro per megawatt. Een dip zoals 2016 zullen we waarschijnlijk niet meer snel meemaken, wie toen zijn energieprijzen voor langere tijd had vastgelegd, was spekkoper.

Met dit inkooptarief ben je er nog niet. De leverancier die de energie doorverkoopt aan haar klanten hanteert verschillende opslagen zoals, opslag voor operationele kosten, risico opslagen en natuurlijk marge zodat er geld wordt verdiend.

De marktprijs plus de opslagen van de energieleveranciers maakt dus het leveringstarief wat de klant betaalt.

Er wordt wel eens gesproken over dat inkooptarieven ook te maken heeft met markt emotie, wat wordt hiermee bedoelt?

Energie inkopen heeft twee kanten. Een rationele kant en een emotionele kant. De rationele kant is puur gericht op de feiten, maar de emotionele kant is een heel ander verhaal. Op dit moment is er bijvoorbeeld veel te doen om de aardgaswinning in Slochteren. Wat gaat het betekenen als straks de gaskraan in Slochteren dichtgaat? Het is natuurlijk koffiedikkijken, maar het kan ervoor zorgen dat de gasprijzen omhoogschieten ook omdat er dan impulsieve beslissingen worden gemaakt.

De economie en de politiek kunnen voor onrust zorgen op de energiemarkt. De olie-oorlog tussen oliestaten in het Midden-Oosten, Rusland en Amerika zorgde ervoor dat in 2016 meer olie werd opgepompt dan dat er nodig was. Als gevolg lagen er meer dan 50 olietankers in de haven van Rotterdam te wachten om te lossen. Olie is een belangrijke grondstof voor het proces om energie op te wekken. Door deze olie-oorlog zoals RTL dit noemde kelderde de energieprijzen aanzienlijk.

Het verhaal van Slochteren en het feit dat er meer dan 50 olietankers in de haven van Rotterdam lagen, zijn allemaal invloeden die niet altijd te voorzien zijn, maar wel direct invloed kunnen hebben op de prijs. Het is aan ons de taak om hier rekening mee te houden bij het inkopen van energie.

Kan Enpron ook invloed uitoefenen op de verdiensten van energieleveranciers?

Hier zijn we in de loop der jaren juist heel erg goed in geworden. De leverancier heeft operationele kosten die hij vergoed wil hebben en verdiensten (marge) die hij wil maken.

De operationele kosten die een leverancier moet maken voor de klanten van Enpron kunnen we sterk beïnvloeden. We leveren klanten digitaal aan en als een klant een vraag heeft over de levering beantwoorden wij deze zodat een leverancier hele lage operationele kosten heeft.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat energieleveranciers en -producenten behoefte hebben aan voorspelbaarheid. Als de energievraag gelijkmatiger is kunnen zij goedkoper produceren en dat resulteert in een lager energietarief. Doordat wij gecombineerd energie inkopen nemen we een groot volume af en wordt de energievraag heel gelijkmatig.  Doordat wij met hele grote volumes energie inkopen bij leveranciers kan de marge per ingekochte kilowattuur elektra en kuub gas ook flink beïnvloed worden. De leverancier hoeft minder marge te maken als het volume substantieel is. Daarnaast hoeven ze niet te investeren in hun marketing en salesapparaat, want de werving van klanten wordt al gedaan via Enpron.

Op deze manier kunnen we een gunstige energieprijs bedingen voor de klanten. Onze professionele werkwijze heeft een positieve invloed tijdens het onderhandelen van de tarieven.

Voor wie koopt Enpron energie in?

Enpron koopt energie in voor zakelijke klanten. Hierbij moet je denken aan de bakker op de hoek maar ook scholen, zorginstellingen, tuinders, boerenbedrijven en energie voor kantoorpanden om maar eens wat te noemen. Doordat er heel veel klanten bij Enpron hebben aangeven dat ze energie willen inkopen kunnen wij extreme volumes kilowatts en kubieke meters gas bundelen wat weer een positief effect heeft op prijzen.

Maakt het uit voor het inkopen of iemand zakelijk of grootzakelijk is?

Nee, dit maakt geen verschil. Enpron koopt voor iedere zakelijk afnemer energie in. Zolang er maar een inschrijving in de kamer van koophandel is.

Kan je stap voor stap vertellen hoe je te werk gaat?

  1. Met de klant bepalen we het plafond tarief waarvoor we energie kunnen inkopen.

  2. Op basis van het energieprofiel bepalen we wat de energiebehoefte is van de klant en deze bundelen we met het verbruik van andere klanten.

  3. De markt wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

  4. Vervolgens vergelijken onze energieprofessionals de tarieven van verschillende leveranciers zodra de markt gunstig lijkt.

  5. Het operationeel inregelen van het nieuwe contract wordt geregeld. Onze klanten worden volledig ontzorgt

Tijdens het proces houden we onze klanten bijtijds op de hoogte van waar we in het proces zitten.

Kunnen mensen nog meedoen met de aanbesteding die Enpron nu doet?

Iedereen die nog moet inkopen voor 2019 en 2020 kan uiteraard meedoen met deze inkoopronde. Er kan contact met ons worden opgenomen via onderstaande contactgegevens.

Bedankt voor het interview Erik

Graag gedaan!

 
erik veenstra