De RVO gaat serieus werk maken van energielabels

 

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) lanceert in september een campagne om kantoren te voorzien van minimaal energielabel C. Nu heeft 20% van de kantoren het minimale energielabel, de RVO wil daar verandering in brengen.

Volgens aanstaande nieuwe wetgeving zullen alle kantoren minimaal een energielabel C moeten hebben. Nu voldoet 80% van de kantoren hier nog niet aan, waarvan 14% een energielabel D heeft en 66% van die groep heeft nog helemaal geen energielabel.

In sommige gevallen moeten er een aantal stappen gezet worden richting een energielabel. Zo kunnen renovaties noodzakelijk zijn om het kantoorpand te ‘vergroenen’. Banken reserveren hier honderden miljoenen voor. De banken hebben zelf ook belang bij een groener kantoorpand, aangezien de ‘bruine’ kantoorpanden die ze gefinancierd hebben vanaf 2023 niet meer gebruikt mogen worden.

De RVO heeft een infographic gemaakt om duidelijk te maken welke stappen er doorlopen moeten worden om te komen tot een energielabel. In eerste instantie zal er een advies moeten worden gegeven over de specifieke situatie. Dit wordt ook wel een energieprestatieadvies (EPA) genoemd. Vervolgens worden de financiële mogelijkheden verkend. Zo zijn er veel subsidies en fiscale regelingen waar u als kantooreigenaar van kunt profiteren. Daarna worden de geadviseerde maatregelen uitgevoerd en krijgt u een energielabel.

energielabel+infographic.png

Natuurlijk is een wettelijke verplichting van het energielabel een stok achter de deur, maar als pandeigenaar profiteert u ook op de korte- en lange termijn van de investering. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht, uitgevoerd in opdracht van ING, is namelijk gebleken dat de huuropbrengsten van een groen pand 10% hoger liggen dan van een bruin pand. Ook ligt de marktwaarde 9% hoger.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van uw pand? Enpron kan u helpen met het energieprestatieadvies (EPA). Laat uw gegevens achter via het invulformulier en we nemen contact met u op!

 
Thomas Duurkensenergienieuws