Power Quality: voorkom hoge kosten

 

Power Quality is misschien een term waar u nog nooit van gehoord heeft. Power Quality betekent stroom- en spanningskwaliteit en het kan grote invloed hebben op uw machines en apparaten. Weinig mensen weten dat er verschil zit in de kwaliteit van elektriciteit. Terwijl het belangrijk is aangezien uw bedrijf er dagelijks mee te maken heeft. Problemen met de kwaliteit van stroom kan namelijk leiden tot een lage Power Quality. Als de kwaliteit van de elektriciteit laag is kan dit zorgen voor storingen en hoge kosten in uw organisatie.

Wat is Power Quality?

Als de stroom en de spanning van een netwerk volledig met elkaar in fase zijn, dan spreken we van een perfecte Power Quality. Dit wordt echter niet altijd bereikt. Er kan namelijk sprake zijn van bijvoorbeeld blindvermogen (meer stroom door de kabels dan dat er verbruikt wordt) of van harmonischen (deze verstoren de regelmaat van de stroom).

Oorzaken slechte Power Quality

Een slechte Power Quality kan worden veroorzaakt door aanpassingen in de netconfiguraties of het bijplaatsen van moderne apparatuur zoals ledverlichting. De moderne apparatuur wordt vaak bijgeplaatst omdat het minder stroom verbruikt, maar doordat het een slechte invloed heeft op de Power Quality kan het juist zorgen dat het stroomverbruik toeneemt.

Gevolgen slechte Power Quality

Door een slechte Power Quality kunnen machines storingen gaan vertonen en inefficiënt werken. In het slechtste geval kunnen hele productiestraten uitvallen. De levensduur van machines en andere apparaten wordt aanzienlijk verkort als er een te grote schommeling is in de kwaliteit van de stroom. Hierdoor komt u uiteindelijk met hoge onderhoudskosten te zitten.

Oplossingen

Het is zinvol om inzicht te krijgen in de Power Quality van uw netwerk. De netbeheerder kan namelijk eisen stellen aan de kwaliteit van het netwerk. Mocht u hier niet aan voldoen kan het zelfs leiden tot een boete. Ook als uw netbeheerder geen eisen stelt aan de kwaliteit kan het lonen om hier meer over te weten aangezien het de levensduur van uw machines verlengd en energiekosten kan besparen.

Mocht u vragen hebben over dit onderwerp of uw netwerk een willen laten checken, dan kunt u contact opnemen met uw Energieprofessional.