EED bij Hof en Hiem

 

Hof en Hiem is een thuiszorgorganisatie in Friesland. Rudi Jonkman is Hoofd Technische Dienst en we gingen bij hem langs op de locatie in Sint Nicolaasga om te eens te praten over het EED-traject wat onze collega Gerard Zijlstra met de organisatie heeft doorlopen.

 

Een EED is een Europese-Efficiency Richtlijn die er voor moet zorgen dat de Europese doelstelling van 20% minder Europees energieverbruik in 2020 gehaald wordt. ‘Op een dag lag er ineens een brief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op de deurmat’, vertelt Rudi Jonkman. ‘Ik had er natuurlijk wel eens van gehoord, we zijn altijd actief bezig met de prestatie van ons gebouw. Om goede service te bieden aan de ouderen is dat essentieel. Zo liepen we tot voor kort liepen we iedere maandagochtend om 8 uur met 5 man van de Technische Dienst een ronde door alle locaties. Dan checkten we alle meters, zowel van het gas, het elektra als het waterverbruik. Als we gekke dingen zagen konden we direct ingrijpen. Met de energiemonitoring hoeven we niet eens meer de ronde te doen. We weten precies wat het pand doet en kunnen hier op inspelen.’

 

‘Het is verplicht, dus je moet wel’, vertelt Jonkman. ‘Ik heb Gerard eens gebeld, om te vragen of hij dat ook kan en dat bleek geen probleem. Hij kan heel helder uitleggen wat de bedoeling is. Het is toch lastige materie, hè?’ Gerard Zijlstra heeft het proces in goede banen geleid voor de thuiszorgorganisatie. ‘Er waren een aantal adviezen opgenomen in het rapport. Een van de adviezen was het laten installeren van zonnecollectoren. Dat kan wel heel interessant zijn voor Hof en Hiem,’ vertelt Gerard.

 

Vlak voor het laten uitvoeren van de EED had Jonkman geregeld dat het warme kraanwater uit de HR-ketel kwam en het verwarmingswater uit de boiler. ‘Zo’n aanpassing scheelt ons 15.000 m3 gas per jaar. Daar is mijn directeur wel heel blij mee natuurlijk. Dat had ongetwijfeld in het EED-advies gestaan, maar ik was ze net een stap voor’, vertelt Jonkman met een grote glimlach. ‘Ik weet dat er geen gekke dingen zijn op onze locaties, omdat we de monitoring hebben ingesteld en we daar altijd op kunnen terugvallen. Toch ben ik blij dat we de EED hebben laten uitvoeren. Nu weet ik zeker dat het goed zit en voldoen we weer aan onze wettelijke verplichting. Nu verpest ik het humeur van mijn directeur niet met een onverwachte boete!’

 

De EED, of energieaudit, is verplicht gesteld in het Activiteitenbesluit van 2013. Hof en Hiem is een van de eerste organisaties waar de RVO ook aanstuurt op het laten uitvoeren van een EED. Bedrijven met meer dan 250 medewerkers (fte) of een jaaromzet van meer dan €50 miljoen en een balanstotaal van meer dan €43 miljoen moeten hieraan voldoen.