Kabinet Rutte voert CO2-belasting in - Vervuiler betaalt

 

Het nieuwe kabinet heeft besloten om het nieuwe belastingstelsel ingrijpend te veranderen. Bedrijven worden onder andere gestimuleerd om 'groener' te produceren door middel van financiële prikkels. Echter zal de vervuiler in de toekomst meer moeten gaan betalen.

Met de invoering van een CO2-belasting zullen bedrijven er toe worden aangespoord bewuster met hun energieverbruik om te gaan. Want hoe meer CO2 je uitstoot, hoe meer je betaalt.

Energiebelasting gaat omhoog

Daarnaast heeft het kabinet besloten dat de energiebelasting omhoog gaat. Dit blijkt uit het belastingplan van minister van Financiën Erik Wiebes. Echter geeft minister Wiebes aan dat de verhoging van energiebelasting niet zal leiden tot lastenverzwaring omdat de tarieven in de wet opslag duurzame energie verlaagd worden.

Waarom betaal ik energiebelasting en Opslag Duurzame Energie?

Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie zijn overheidsheffingen. Die heffingen betaalt   u over elke kWh stroom of m³ gas die u verbruikt. Energieverbruik kan daarnaast leiden tot het opraken van fossiele brandstoffen en gebruik van grijze stroom leidt o.a. tot meer CO2-uitstoot. Daarom heft de overheid belasting over het energieverbruik. Hierdoor wordt energie duurder en zullen verbruikers er naar verwachting bewuster en zuiniger mee omgaan.

Bronnen:

https://nos.nl/artikel/2197014-belastingstelsel-bedrijven-radicaal-op-de-schop-in-rutte-iii.html

http://energeia.nl/nieuws/939511-1709/oude-afspraak-nu-gerealiseerd-tijdelijke-verhoging-energiebelasting

https://www.gaslicht.com/energie-informatie/energiebelasting