3 zaken die belangrijk zijn bij het inkopen van energie

 

Misschien herkent u het volgende scenario. Het energiecontract van uw huidige energieleverancier loopt ten einde en u wilt weten of en waar u de beste deal kunt sluiten. De nota's worden erbij gepakt, u surft wat op internet, vraagt wat rond en u denkt; wat nu? In dit artikel delen we drie zaken die belangrijk zijn bij het inkopen van energie. 

Voor de zakelijke klant (midden- en grootverbruikers) zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn op het moment dat u gaat inkopen. U kunt denken aan vragen zoals; 

• Hoe maak ik de beste vergelijking? 

• Waarop moet ik letten als ik energie ga inkopen? 

• Hoe voorkom ik verassingen achteraf? 

In onze ogen is het moment van inkoop van groot belang maar ook de onderstaande drie punten zijn van belang bij de inkoop van energie. 

1. Tarieven vergelijken

U hebt u energie nota’s bij de hand. En nu? Op de jaarnota ziet u het totale verbruik van het afgelopen jaar. Daarnaast ziet u wat u voor een kilowatt stroom (kwh) betaald en wat u voor kuub gas (m3)betaald. Ook is het belangrijk om in de vergelijking de vaste leveringskosten mee te nemen. Zijn de vaste leveringskosten een vast bedrag of wordt het gekoppeld aan de kWh/m3 verbruik. 

Sommige energiebedrijven rekenen een hoog vast bedrag per maand, maar lage prijzen voor het verbruik. Dat kan voordelig zijn als u veel energie verbruikt. Maar ongunstig als u weinig energie verbruikt. Kijk dus niet alleen naar de kosten per eenheid energie, maar ook naar de vaste kosten.

2. Looptijd contract

Ziet u een aanbieding met de laagste prijs? Kijk dan hoe lang de prijs geldt. Bij een contract met een variabele prijs mag het energiebedrijf deze prijs verhogen tijdens de looptijd van het contract. Het voordeel van vaste tarieven is dat u duidelijkheid hebt over wat er wordt betaalt over de afgesproken periode. 

Op het moment dat u scherpe tarieven hebt gevonden kan het verleidelijk zijn om die tarieven voor een lange periode af te sluiten. Dit raden we echter af omdat niemand met 100 % zekerheid kan zeggen wat er in de toekomst met de energiemarkt gaat gebeuren. Wat we wel weten is dat de inkoop prijs voor elektra en gas de afgelopen jaren flink is gedaald. Wij adviseren daarom voor het inkopen van energie om tarieven vast te leggen voor periodes van 1 of 2 jaar. 

3. Wat zijn de algemene voorwaarden van het contract?

Voorkom verassingen achteraf door goed te controleren of u contract vrij bent. Wanneer u besluit om over te stappen houdt dan rekening met een opzegboete als u toch vroegtijdig overstapt. Zelf kunt u natuurlijk de opzegging doorgeven bij de energieleverancier, waarbij een bevestiging zwart op wit natuurlijk wel belangrijk is. 

Alle energiebedrijven hebben algemene en bijzondere voorwaarden. Het kan gebeuren dat de voorwaarden bij het ene energiebedrijf beter zijn dan bij een ander energiebedrijf.

Als u de voorwaarden doorneemt, kunt u op het volgende letten:

• krijgt u een boete als u een keer niet op tijd betaald hebt?

• hoe kunt u betalen en wat zijn de kosten?

• kunt u zonder kosten overstappen wanneer u wilt?

• wat gebeurt er aan het einde van de looptijd van het contract, wordt het dan automatisch verlengd?

Hoe kunt u nog meer profiteren van scherpe inkooptarieven in 2018-2019?

Traditioneel lopen de energieprijzen tegen het einde van het jaar op vanwege de toenemende vraag. In een onzekere en grillige energiemarkt hebben we dit jaar toch weer gunstige tarieven vast kunnen leggen en hebben wij uiteindelijk in september scherp ingekocht. Daarna liepen de inkoop tarieven enorm toe en de verwachting is dat de tarieven nog verder zullen stijgen dit jaar. 

Iedereen heeft hier zijn eigen methoden voor en wij hebben dat natuurlijk ook. Hieronder vindt u onze methode die al voor veel klanten verschil heeft gemaakt. 

Hoe zorgen we voor scherpe tarieven?

Onze inkoop professionals houden de energiemarkt iedere dag scherp in de gaten en weten op de volgende manieren tegen zeer scherpe tarieven in te kopen. 

1. Data en profielen

Voor onze klanten, voor wie wij inkopen, monitoren wij hun energieverbruik. Aan de hand van deze gegevens kunnen wij hun energiebehoefte bepalen. Met deze gegevens bouwt u ook een energieprofiel op. Dit wil zeggen dat u voorspelbaarder wordt door de verzameling van fijnmazige data. Het wordt namelijk duidelijk, tot op het kwartier nauwkeurig, waar uw exacte verbruiksmomenten zitten en uw piekbelasting. 

2. Marktanalyse

Gedurende het jaar schommelt de energiemarkt en verschillen de tarieven bij de energieleveranciers. Onze inkoopprofessionals houden deze markt nauwlettend in de gaten en kunnen aan de hand van deze analyses op het juiste moment tarieven vastleggen. 

Zaken waar rekening mee moet worden gehouden zijn o.a. hoe de energiemarkt zich historisch beweegt. Wat doen de OPEC-landen en zijn er conflicten tussen landen, zoals recent Noord-Korea en Amerika? Dit alles kan van invloed zijn op de energieprijs. 

3. Volumevoordeel

Tenslotte kunnen wij door de grote volumes schaal voordeel creëren. Door de opbouw van energieprofielen, onze marktanalyse en het volume voordeel kunnen wij ook dit jaar weer voor miljoenen kilowatts en kubieke meters scherp inkopen voor onze klanten. 

Nieuwsgierig geworden naar wat u kunt besparen?

Nog geen energie ingekocht voor het aankomende leveringsjaar 2018 - 2019? Dan zouden wij dit graag voor u uithanden willen nemen. Wij hebben extra volume ingekocht waar u uw voordeel mee kunt doen.