Isoleren: waarom juist nu?

Het is hartje zomer en wij schrijven over isoleren. Onlogisch? Wij vinden van niet. Er zitten grote voordelen aan het goed isoleren van een gebouw, zeker met de hoge energieprijzen en de onzekere energiemarkt van nu. Wil je de komende winter profiteren van goede isolatie, dan is het nu tijd om in actie te komen. 

Hebben wij het over isoleren dan bedoelen we ‘thermisch isoleren’. Dat betekent dat je een scheidingslaag aanbrengt tussen iets dat warm is en iets dat koud is. De laag laat weinig of geen warmte door, waardoor de warmte op zijn plek blijft. 

Isolatie kan aangebracht worden op 
verschillende plekken. Muurisolatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat de warmte in een ruimte gehouden wordt. In de winter blijft het daardoor lekker warm. In de zomer houdt het de warmte juist buiten, waardoor het koel blijft. 

Ook kleinere voorwerpen, zoals leidingen, 
kunnen geïsoleerd worden. Denk aan leidingen die warm water naar de verwarming vervoeren. Zijn die goed geïsoleerd dan verliest het water onderweg minder warmte en is er minder warmte nodig om de verwarming op temperatuur te houden. 

De 
voordelen van isolatie
Isoleren is een relatief goedkope maar effectieve oplossing om je energiekosten te verlagen. Dat is goed voor het milieu en de portemonnee. Maar er zijn meer voordelen. We zetten ze voor je op een rij.

    Goed voor het milieu
      ○     Isolatie verlaagt je uitstoot
  
Lagere energiekosten
      ○    Door te isoleren verspil je minder energie
   Meer comfort in het pand
      ○    De temperatuur in een gebouw is makkelijker te beheren
   Waardevermeerdering van het pand
      ○    Hoe duurzamer een gebouw, hoe hoger de waarde
   Minder geluidsoverlast
      ○    Isolatie houdt geluid tegen
   Minder vochtproblemen
      ○    Isolatie zorgt voor warmere en drogere ruimte

Breek los van een onstuimige mark
t
De energieprijzen zijn torenhoog. Dat heeft onder andere te maken met de onrustige tijd waarin we leven. Of dat binnenkort minder wordt, is de vraag. Daar komt nog eens bij dat de Nederlandse gasvoorraden nog niet genoeg gevuld zijn. Om te voorkomen dat je energiekosten in de winter enorm stijgen, kun je investeren in isolatie. 

Wil je helemaal onafhankelijk zijn van gas? Dat kan met een warmtepomp. Maar dat is pas mogelijk wanneer het gebouw goed geïsoleerd is.


Kom deze zomer in actie en profiteer in de winter
De eerste stap richting goede isolatie is het in kaart brengen van de opties voor jouw specifieke situatie. Dat kost tijd. Net zoals het daadwerkelijk aanbrengen van isolatie. In de praktijk zien we dat het hele proces zo een paar maanden in beslag neemt. Wil je deze winter profiteren van isolatie? Dan is het verstandig om nu al in actie te komen.


Heb je een vraag over dit onderwerp? Of wil je energie besparen? Onze gecertificeerde energieadviseurs helpen je graag bij het optimaliseren van je isolatie. 
Gerben Zandbergen

Gerben Zandbergen

Als gecertificeerd EP-U energieadviseur hou ik me dagelijks bezig met het optimaliseren van de energieprestatie van gebouwen. Op die manier help ik bedrijven energie en geld besparen.

Contact

Enpron
Lavendelheide 7a
9202PD Drachten
+31857734110
service@enpron.nl
KvK nummer: 57089876