arrow_drop_up arrow_drop_down
Energie besparen? Begin bij het begin!
15 augustus 2019 

Energie besparen? Begin bij het begin!

 

Er zijn tal van mogelijkheden om energie te besparen, maar hoe zorgt u er nu voor dat er structureel energie bespaard wordt? Dat u aan het einde van de maand daadwerkelijk minder hebt verbruikt en uw energierekening lager is. Een onmisbare stap is het verkrijgen van inzicht in uw verbruik. Pas als u weet wat u verbruikt, weet u wat u kunt besparen. In dit artikel leggen we u uit op welke manier u inzicht krijgt in uw energieverbruik en hoe u met deze data structureel energie kunt besparen.

Er is de laatste tijd veel te doen geweest over het besparen van energie. De tips en trucs om energie te besparen zijn u dan ook vast niet ontgaan. Maar het energieverbruik verlagen blijkt toch lastiger dan gedacht. Hoe zorgt u er nou voor dat u structureel energie bespaart?

Inzicht in uw energieverbruik

De eerste stap om structureel energie te besparen is het verkrijgen van inzicht in uw verbruik. U moet weten hoeveel energie uw organisatie verbruikt gedurende de dag om inzichtelijk te krijgen waar en op welke momenten er energie bespaard kan worden. Zonder inzicht kunt u lastig maatregelen treffen om structureel energie te besparen. Vergelijk het maar eens met geld besparen. Natuurlijk kunt u een keertje níet uit eten of de bios even laten voor wat het is en thuis lekker een filmpje kijken. Op dat moment bespaart u geld. In de praktijk houdt u aan het einde van de maand niet heel veel meer over dan andere maanden. Dit principe geldt ook voor het besparen van energie.

Energiemonitoring

Met energiemonitoring krijgt u inzicht in uw energieverbruik. Waar het voorheen gebruikelijk was om aan het einde van de maand een overzicht te krijgen met het verbruik van de afgelopen maand, kunt u met energiemonitoring per dag, uur en zelfs kwartier uw verbruik inzien. In de afbeelding hieronder ziet u een weergave van het energieverbruik van een organisatie. Per kwartier is te zien hoeveel energie er wordt verbruikt. Dit inzicht vormt de basis om structureel energie te besparen.

Stappen om energie te besparen

Als u inzicht heeft in uw verbruik, is het zaak om deze data te gebruiken en om te zetten in concrete maatregelen om energie te besparen. De maatregelen die u kunt nemen om energie te besparen verschillen per organisatie. We leggen uit op welke manier u de verbruiksdata kunt gebruiken om structureel energie te besparen:

Stap 1: Analyseer uw verbruiksdata per maand, week en dag

Door uw verbruik te analyseren, kunt u nagaan of uw verbruik logisch is ten aanzien van uw bedrijfsactiviteit. Wanneer verbruikt u de meeste energie? Kunt u de pieken in uw energieverbruik verklaren of zijn er mogelijk pieken op momenten dat dit niet nodig is? En hoeveel energie verbruikt uw organisatie eigenlijk tijdens de uren dat er niemand aanwezig is? Met het analyseren van uw verbruiksdata zorgt u voor een stuk bewustwording. Door de dagen, weken en maanden met elkaar te vergelijken brengt u patronen en onregelmatigheden in uw verbruik in kaart.

Stap 2: Ga na op welke manier u uw huidige middelen efficiënter kunt gebruiken

Nu u weet hoeveel energie u verbruikt gedurende de dag, week en maand kunt u nagaan of u efficiënter met energie om kunt gaan. Bekijk wat de pieken in uw verbruik veroorzaakt en of het mogelijk is om deze pieken terug te dringen. Vraag uzelf ook af of er op de momenten dat er niemand aanwezig is in uw organisatie, echt enkel de noodzakelijke energie wordt verbruikt. Hier is veel winst te behalen. Kijk overigens niet alleen naar het verbruik van apparatuur. Ook het ‘gedrag’ binnen een organisatie is de moeite waard om eens kritisch onder de loep te nemen. Sluiten we bijvoorbeeld allemaal de deur achter ons? Doen we de lichten en verwarming uit in de ruimtes waar niemand aanwezig is? En gebruiken we niet onnodig de warme kraan? Al deze gedragingen bij elkaar hebben een grote impact op het energieverbruik van uw organisatie.

Stap 3: Analyseer het effect van de genomen maatregelen

Het mooie van energiemonitoring is dat u getroffen maatregelen gelijk kunt terugzien in uw verbruiksoverzicht. Vergelijk verschillende periodes met elkaar in uw verbruiksprofiel en bekijk het effect van de maatregelen die u heeft getroffen binnen uw organisatie. Met deze eerste drie stappen kunnen bedrijven tot 10% besparen op hun energieverbruik. Dit zonder investeringen, enkel door efficiënter en bewuster om te gaan met energie.

Stap 4: Investeer in energiebesparende maatregelen

Nu u met uw huidige middelen een minimum aan energie verbruikt door er efficiënt en bewust mee om te gaan, kunt u kijken naar kleine investeringen in energiebesparende maatregelen. U kunt hiervoor de lijst aanhouden die de RVO heeft opgesteld voor de energiebesparingsverplichting, waarover we eerder schreven. In de lijst staan energiebesparende maatregelen, waarvan de benodigde investering zichzelf doorgaans binnen vijf jaar terugverdient. Denk hierbij aan ledlampen, tijdschakelaars, warmteregelaars, etc. Ook het effect van deze investeringen kunt u met energiemonitoring gelijk terugzien in u verbruik.

Begin vandaag nog met besparen van energie

We hopen dat u nu een duidelijk beeld heeft van waar u moet beginnen om energie te besparen. Wilt u inzicht in uw verbruik en beginnen structureel energie te besparen? Vraag onze energiemonitoring aan!

 

Door Hans Dijkstra

 

Over de schrijver
Ik praat ondernemers en managers graag bij over allerlei energiezaken. Van nieuwe wet- en regelgeving tot kansen en bedreigingen.
Reactie plaatsen