arrow_drop_up arrow_drop_down
BESPAARTIPS #2: SPORT & RECREATIE
17 april 2020 

BESPAARTIPS #2: SPORT & RECREATIE

De bedrijfstak Sport & Recreatie is erg divers. Van vakantieparken tot jachthavens en van sportzalen tot evenementhallen. Eén ding is voor u allen gelijk: het bezoekersaantal is vergaand teruggelopen of überhaupt niet op gang gekomen na de winter. Dit alles vanwege de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een goede zaak. Maar tegelijkertijd loopt u inkomsten mis en dat is vervelend. Wij als energieprofessionals dragen graag ons steentje bij tijdens deze crisis. Daarom hebben we een aantal besparende tips voor u op een rij gezet.

 

Niet alle maatregelen die we noemen zijn van toepassing op uw situatie. Gebouwen en installaties in deze branche zijn namelijk erg verschillend. Zoek daarom uit welke tips voor u gelden. Bespaar op die manier energie en geld met de gratis uit te voeren adviezen.

 

Tip 1: verlaag de ventilatiehoeveelheid

Normaalgesproken ontvangt u dagelijks vele bezoekers. Ventilatoren voorkomen dan dat de lucht in het gebouw muf wordt. Gemiddeld worden ruimtes per uur 4 keer van nieuwe lucht voorzien. Soms gebruikt men een tijdsklok om het verversen van de lucht te regelen, maar meestal staat het apparaat standaard ingesteld. Omdat er op dit moment minder of geen klanten gebruik maken van uw voorzieningen, is er minder frisse lucht nodig. Daarom adviseren wij de instellingen te bekijken en zo nodig tijdelijk aan te passen. Een frequentie van 1 of 2 maal per uur lucht verversen volstaat prima.

 

Tip 2: zet CV ketels op de eco-stand

Wanneer uw klant onder de douche stapt na een training of als er warm water uit de kraan van een jeugdherberg moet komen, is het prettig dat er direct warm water beschikbaar is. Vaak is het zo dat CV ketels standaard staan ingesteld op deze zogeheten comfortstand. In deze stand bewaart de ketel een voorraad warm water. Op die manier is er direct warm water beschikbaar. Om dat water warm te houden, wordt energie verbruikt. En die energie kost u geld. In tijden waarin u wilt besparen kunt u de CV ketels daarom liever op de eco-stand zetten. Wordt er een kraan opengedraaid dan komt er nog steeds warm water uit, alleen duurt het iets langer dan normaal. Het water wordt namelijk pas verwarmd als er daadwerkelijk vraag naar is.

 

Tip 3: schakel de warmtapwaterinstallatie uit

In sommige gevallen is er een aparte warmtapwaterinstallatie aanwezig die ervoor zorgt dat er direct warm water beschikbaar is. Ons advies is om het circulatiesysteem en mogelijk ook de boiler of de close-in boiler tijdelijk uit te schakelen. Let er wel op dat u juist blijft handelen wat betreft de preventie van legionella. Bekijk de website van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor meer informatie.

 

Tip 4: breng de temperatuur van CV ketels omlaag

Tijdens de winterperiode is het belangrijk dat u en uw gasten ruimtes snel kunnen verwarmen. Om dat mogelijk te maken, staan CV ketels meestal ingesteld op zo’n 70 tot 80 ⁰C. Het voorjaar is nu toch echt begonnen en de buitentemperatuur wordt hoger. Ruimtes zijn daardoor minder koud. Daarnaast is er minder vraag naar warme ruimtes. Het bezoekersaantal is immers gezakt. We raden om die reden aan de temperatuur van de CV ketels te verlagen tot bijvoorbeeld 50 ⁰C. Mocht het toch nodig zijn om een ruimte op te warmen, dan is dat mogelijk. Het kost wederom iets meer tijd, maar minder geld.

 

Tip 5: draai radiatorkranen dicht of verlaag de temperatuur van thermostaten

Zijn er ruimtes in uw gebouw die niet verwarmd hoeven worden? Zoals bijvoorbeeld kleedkamers die niet gebruikt worden? Dan kunt u in die ruimtes de radiatorkranen dichtdraaien of de thermostaat verlagen. Op die manier voorkomt u onnodig energieverbruik.

 

Tip 6: pas het gebouwbeheersysteem aan

De klimaatinstellingen die hierboven genoemd zijn, worden in veel gebouwen geregeld via een centraal systeem. Is dat in uw pand het geval? Dan raden wij u aan de instellingen kritisch te bekijken. Doordat uw gebouw minder in gebruik is, kan de hoeveelheid ventilatie, koeling en verwarming mogelijk flink omlaag. Deze instellingen zijn handmatig aan te passen. Soms is er zelfs een vakantiestand zodat u met één druk op de knop geholpen bent.

 

Tip 7: schakel onnodige verlichting uit

Hartstikke handig, zo’n tijdschakelaar op de verlichting in en rondom uw bedrijf. Maar het kan er ook voor zorgen dat er onnodig licht brandt. Het is daarom nuttig om te bekijken waar en wanneer er daadwerkelijk verlichting nodig is. Door de tijdschakeling aan te passen, voorkomt u energieverspilling.

 

Tip 8: schakel ongebruikte productkoelingen uit

Nu u minder of geen bezoekers heeft, hoeven er minder of misschien zelfs géén producten gekoeld te worden. Leegstaande koelcellen kosten onnodig veel energie. Schakel ze daarom uit. Let er wel op dat de deur open blijft staan. Op die manier voorkomt u schimmelvorming en een muffe geur.

 

Tip 9: schakel de lift uit

Heeft u een lift? Dan is de kans groot dat deze de laatste tijd voornamelijk stilstaat. In sommige liften staan de verlichting en ventilatie continu aan. Wat zonde is. De lift volledig uitschakelen is een simpele en gratis manier om onnodige uitgaven te voorkomen. Een oplossing voor op de lange termijn is er ook. Namelijk het aanschaffen en laten installeren van een standby-schakeling. Die zorgt ervoor dat de verlichting en ventilatie geactiveerd worden bij gebruik.

 

Tip 10: verlaag de temperatuur van zwembadwater

Mogelijk is er een zwembad aanwezig in uw complex. Wordt het bad momenteel niet of nauwelijks gebruikt? Dan luidt ons advies: verlaag de temperatuur van het water zolang dat nodig is.

 

Tip 11: vermijd sluipverbruik door apparaten die op stand-by staan

Veel apparaten hebben een stand-by modus. Wordt er volop gebruikt gemaakt van zo’n apparaat, dan is het handig dat het ding met één druk op de knop aan gaat. Denk bijvoorbeeld aan een televisie. Staat deze op stand-by dan lijkt het of hij uitstaat. Maar dat is niet helemaal waar. Een apparaat in stand-by modus verbruikt energie. En dat kost geld. Mocht er niemand gebruik maken van het apparaat, dan kan het geen kwaad de stekker uit het stopcontact te halen. Op die manier staat het écht uit.

 

Meten is weten

Maakt u gebruik van energiemonitoring? Bekijk dan eens uw huidige verbruik. Nu er minder of geen gebruik wordt gemaakt van uw faciliteiten, zou het energieverbruik ook gedaald moeten zijn. Is dat niet het geval? Dan verbruiken de installaties in uw bedrijfspand waarschijnlijk te veel gas of elektra. Met de bovenstaande tips verlaagt u dat verbruik en bespaart u geld. Via de monitoring kunt u vervolgens bekijken wat het precieze effect van de aanpassingen is.

 

Heeft u vragen over de tips of over energiemonitoring? Neem dan contact op via uw accountmanager of via service@enpron.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Ik praat ondernemers en managers graag bij over allerlei energiezaken. Van nieuwe wet- en regelgeving tot kansen en bedreigingen.
Reactie plaatsen