arrow_drop_up arrow_drop_down
Bespaar tips #1: Hotels & Restaurants
9 april 2020 

Bespaar tips #1: Hotels & Restaurants

Door de intelligente lockdown hebben veel bedrijven het moeilijk. Daarom zetten wij de komende tijd een aantal bespaartips voor u op een rij. Dit doen we per branche, te beginnen bij hotels en restaurants. Deze maatregelen kunt u treffen zonder of tegen lage kosten, met als resultaat dat uw energieverbruik daalt.

U heeft de deuren van uw restaurant tijdelijk moeten sluiten. En in uw hotel verblijven minder gasten dan normaal. Dit alles om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Een goede zaak. Maar tegelijkertijd loopt u inkomsten mis en dat is vervelend. Wij als energieprofessionals dragen graag ons steentje bij tijdens deze crisis. Daarom hebben we een aantal energie en geld besparende tips voor u op een rij gezet, die u gratis kunt uitvoeren.

 

Tip 1: verlaag de ventilatiehoeveelheid

Normaalgesproken is uw hotel en/of restaurant drukbezocht. Ventilatoren voorkomen dan dat de lucht in het gebouw muf wordt. Gemiddeld worden ruimtes per uur 4 keer van nieuwe lucht voorzien. Soms gebruikt men een tijdsklok om het verversen van de lucht te regelen, maar meestal staat het apparaat standaard ingesteld. Omdat er op dit moment minder of geen klanten gebruik maken van uw voorzieningen, is er minder frisse lucht nodig. Daarom adviseren wij de instellingen te bekijken en zo nodig tijdelijk aan te passen. Een frequentie van 1 of 2 maal per uur lucht verversen volstaat prima.

 

Tip 2: zet CV ketels op de eco-stand

Wanneer uw hotelgast onder de douche stapt of als er warm water uit de kraan van de keuken moet komen, is het prettig dat er direct warm water beschikbaar is. Vaak is het zo dat CV ketels standaard staan ingesteld op deze zogeheten comfortstand. In deze stand bewaart de ketel een voorraad warm water. Op die manier is er direct warm water beschikbaar. Om dat water warm te houden, wordt energie verbruikt. En die energie kost u geld. In tijden waarin u wilt besparen kunt u de CV ketels daarom liever op de eco-stand zetten. Wordt er een kraan opengedraaid dan komt er nog steeds warm water uit, alleen duurt het iets langer dan normaal. Het water wordt namelijk pas verwarmd als er daadwerkelijk vraag naar is.

 

Tip 3: breng de temperatuur van CV ketels omlaag

Tijdens de winterperiode is het belangrijk dat u en uw gasten ruimtes snel kunnen verwarmen. Om dat mogelijk te maken, staan CV ketels meestal ingesteld op zo’n 70 tot 80 ⁰C. Het voorjaar is nu toch echt begonnen en de buitentemperatuur wordt hoger. Ruimtes zijn daardoor minder koud. Daarnaast is er minder vraag naar warme ruimtes. Het bezoekersaantal is immers gezakt. We raden om die reden aan de temperatuur van de CV ketels te verlagen tot bijvoorbeeld 50 ⁰C. Mocht het toch nodig zijn om een ruimte op te warmen, dan is dat mogelijk. Het kost wederom iets meer tijd, maar minder geld.

 

Tip 4: draai radiatorkranen dicht of verlaag de temperatuur van thermostaten

Zijn er ruimtes in uw gebouw die niet verwarmd hoeven worden? Zoals bijvoorbeeld hotelkamers die leeg staan? Dan kunt u in die ruimtes de radiatorkranen dichtdraaien of de thermostaat verlagen. Op die manier voorkomt u dat er onnodig energie verbruikt wordt.

 

Tip 5: pas het gebouwbeheersysteem aan

De klimaatinstellingen die hierboven genoemd zijn, worden in veel gebouwen geregeld via een centraal systeem. Is dat in uw pand het geval? Dan raden wij u aan de instellingen kritisch te bekijken. Doordat uw gebouw minder in gebruik is, kan de hoeveelheid ventilatie, koeling en verwarming mogelijk flink omlaag. Deze instellingen zijn handmatig aan te passen. Soms is er zelfs een vakantiestand zodat u met één druk op de knop geholpen bent.

 

Tip 6: schakel onnodige verlichting uit

Hartstikke handig, zo’n tijdschakelaar op de verlichting in en rondom uw bedrijf. Maar het kan er ook voor zorgen dat er onnodig licht brandt. Het is daarom nuttig om te bekijken waar en wanneer er daadwerkelijk verlichting nodig is. Door de tijdschakeling aan te passen, voorkomt u energieverspilling.

 

Tip 7: verlaag de temperatuur van zwembadwater

Mogelijk heeft u een zwembad in uw hotel. Wordt het bad momenteel niet of nauwelijks gebruikt? Dan luidt ons advies: verlaag de temperatuur van het water zolang dat nodig is.

 

Meten is weten

Maakt u gebruik van energiemonitoring? Bekijk dan eens uw huidige verbruik. Nu er minder of geen gebruik wordt gemaakt van uw faciliteiten, zou het energieverbruik ook gedaald moeten zijn. Is dat niet het geval? Dan verbruiken de installaties in uw hotel of restaurant waarschijnlijk te veel gas of elektra. Met de bovenstaande tips verlaagt u dat verbruik en bespaart u geld. Via de monitoring kunt u vervolgens bekijken wat het precieze effect van de aanpassingen is.

 

Heeft u vragen over de tips of over energiemonitoring? Neem dan contact op via uw accountmanager of via service@enpron.nl.

Over de schrijver
Ik praat ondernemers en managers graag bij over allerlei energiezaken. Van nieuwe wet- en regelgeving tot kansen en bedreigingen.
Reactie plaatsen