CORONABESMETTINGEN VOORKOMEN: HOEVEEL VENTILATIE HEEFT EEN GEBOUW NODIG?

Algemeen
CORONABESMETTINGEN VOORKOMEN: HOEVEEL VENTILATIE HEEFT EEN GEBOUW NODIG?

In de strijd tegen corona is het goed ventileren van ruimtes een veelgehoord advies om besmettingen tegen te gaan. Veel bedrijven zetten hun ventilatie daarom maximaal aan om zo de besmettingskans te verkleinen. Het gevolg is dat er veel extra energie wordt verbruikt, met de nodige financiële gevolgen van dien. Wanneer is een gebouw eigenlijk voldoende geventileerd? Kan de ventilatievoud omlaag zonder de kans op besmettingen te vergroten? Is er sprake van energieverspilling? En worden er onnodige kosten gemaakt?  Wij merken dat steeds meer bedrijven met deze vragen zitten. Dus gingen wij op onderzoek uit.

Masterplan Ventilatie

Tijdens onze zoektocht naar informatie stuitten wij op de website van Masterplan Ventilatie. Masterplan Ventilatie is een samenwerking tussen dé experts op het gebied van gebouwventilatie en virusverspreiding. Als iemand iets weet over de hoeveelheid ventilatie die nodig is om het virus tegen te gaan, dan zijn zij dat. Al hun kennis is samengevoegd tot gebruiksvriendelijke tools die helpen om de ventilatie in gebouwen te optimaliseren.

De Quickscan

Eén van die tools is de Quickscan. Aan de hand van deze scan kunnen technisch dienstverleners samen met gebouwbeheerders controleren of de ventilatie van een gebouw voldoende is. Ook valt er te achterhalen wat er kan worden gedaan om dit te verbeteren. Op dit moment is er een Quickscan voor kantoren en voor scholen.

De rekentool

Naast de Quickscan heeft Masterplan Ventilatie een rekentool ontwikkeld. Aan de hand van deze tool is het voor professionals mogelijk om de invloed van de ventilatie op de besmettingskans te berekenen. Deze tool is geschikt voor onder andere scholen, kantoren en verpleeghuizen.

Doe de check!

Een eenduidig antwoord op de vraag hoeveel ventilatie een gebouw nodig heeft, kunnen wij niet geven. Ieder gebouw is anders en dus gelden er verschillende adviezen. Wilt u graag weten wanneer de ventilatie in uw bedrijf voldoende is om de kans op coronabesmettingen minimaal te maken? Dan raden wij u aan een controle uit te voeren aan de hand van de tools die Masterplan Ventilatie aanbiedt. Gaat u dit traject aan, dan bieden wij graag de nodige ondersteuning.

Voor meer informatie neemt u contact op met uw accountmanager of via service@enpron.nl.