3 voordelen die jij nog niet uit je meetcontract haalt

bespaar-op-uw-capaciteitstarief

Elke grootverbruiker heeft er een: een meetcontract. Zonder deze overeenkomst met een meetbedrijf, kun je geen gas en elektriciteit afnemen. Hoewel het in eerste instantie lijkt of een meetcontract alleen maar geld kost, kan het jou ook veel opleveren. Maar, dat gebeurt niet vanzelf. Daarom leggen we je in dit artikel uit welke 3 voordelen jij uit je meetcontract kunt halen en hoe je dat doet.

Wat is een meetcontract

Als particulier of kleinverbruiker ontvang je een maandelijkse voorschotnota voor je gas- en elektriciteitsverbruik. Aan het eind van het jaar ontvang je de eindafrekening en krijg je geld terug of moet je bijbetalen.

Je kunt je voorstellen dat dit geen fijn systeem is voor bedrijven die enorme hoeveelheden energie verbruiken, omdat de eindbedragen erg groot zijn.

Daarom krijgen zij een maandelijkse factuur die is gebaseerd op het daadwerkelijke verbruik. Om die verbruiken snel en foutloos in handen te krijgen is het meetbedrijf in het leven geroepen.

De grootverbruiker betaalt het meetbedrijf een vast bedrag per maand, in ruil daarvoor neemt het meetbedrijf maandelijks de meterstanden op en stuurt die door naar de energieleverancier en netbeheerder. De gemiddelde kosten van een meetcontract zijn €60 à €80 per maand.

Wanneer ben je een grootverbruiker

We spreken van een grootverbruiker volgens de Elektriciteitswet als je een aansluiting hebt die groter is dan 3×80 Ampère. In het geval van de Gaswet word je gezien als grootverbruiker als je een aansluiting hebt die een grotere capaciteit heeft dan G25 en meer dan 40 m³ gas per uur doorlaat.

De 3 voordelen die je uit een meetcontract haalt

Tot dusver levert een meetcontract jou niet meer op dan te betalen facturen. Wij hebben echter een tool ontwikkeld die het mogelijk maakt om jouw energieverbruik tot op het kwartier nauwkeurig bij te houden. Deze manier van energiemonitoring heeft 3 belangrijke voordelen voor jou als grootverbruiker.

Voordeel 1: Energie inkopen wordt goedkoper

Netbeheerders zijn de transporteurs van energie. Zij beheren bijvoorbeeld de hoogspanningskabels.

Op het net is beperkt ruimte om energie te transporteren, daarom moeten energieleveranciers vooraf bekendmaken hoeveel energie zij denken te leveren. Levert een energieleverancier veel meer dan gepland, dan krijgt hij een boete van de netbeheerder.

Die boete berekent de energieleverancier door aan jou als ondernemer. Kun jij door middel van energiemonitoring precies voorspellen hoeveel energie jij in een bepaalde maand nodig hebt, dan kan de energieleverancier nauwkeuriger reserveren met als gevolg dat jouw energieprijs daalt.

Voordeel 2: Je betaalt nooit meer teveel voor het Gecontracteerd Transportvermogen

Ook jij als grootverbruiker moet ruimte op het net reserveren bij de netbeheerder. Als ondernemer leg je dat vast als het Gecontracteerd Transportvermogen (GTV). Wat we zien is dat veel bedrijven al (onbewust) met verduurzaming bezig zijn, en dus minder vermogen nodig hebben dan voorheen, maar het GTV niet omlaag bijstellen. Via een monitoringssysteem achterhaal je hoeveel capaciteit je precies nodig hebt. Aan de hand daarvan kun je het GTV verlagen, waardoor je minder aan de netbeheerder betaalt.

Voordeel 3: Je voldoet aan de verplichtingen

Als grootverbruiker heb je te maken met verplichtingen vanuit de overheid. Eén van die verplichtingen is het registreren en analyseren van energiegegevens. Het gebruiken van een Energie Registratiesysteem (ERS) is daarnaast één van de maatregelen die regelmatig naar voren komt uit de Informatieplicht Energiebesparing. Maak je gebruik van energiemonitoring, dan voldoe je aan beide verplichtingen.

De 3 voordelen die je uit een meetcontract haalt

Bij sommige energieleveranciers is energiemonitoring mogelijk. Het nadeel is dat een energieleverancier geen onafhankelijke partij is, bovendien loop je het risico de opgebouwde data te verliezen als je overstapt van leverancier. Het is daarom verstandig om een onafhankelijke partij te kiezen. Wij kijken en denken actief met je mee en geven advies op basis van de verbruiken die je op elk moment van de dag kunt bekijken in een persoonlijke portaal. Dit alles doen wij vanaf slechts €7,50 per aansluiting per maand.

Wil je gebruikmaken van onze energiemonitoring of heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op via je accountmanager of service@enpron.nl.

Delen

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Contact

Enpron
Lavendelheide 7a
9202PD Drachten
+31857734110
service@enpron.nl
KvK nummer: 57089876