arrow_drop_up arrow_drop_down
9 januari 2019 

Een belangrijke datum: 1 juli 2019

 

In 2019 wordt de wet- en regelgeving op het gebied van energiebesparing verscherpt. Als bedrijf, of een andere soort organisatie, moet je per 1 juli 2019 hebben voldaan aan de informatieplicht op het gebied van energiebesparing. Concreet houdt dit in dat de overheid wil weten hoe veel energie er wordt verbruikt in jullie bedrijf en wat je er aan doet om minder energie te verbruiken. Je kunt aan deze verplichting voldoen met een Toets Erkende Maatregelen.

Toets Erkende Maatregelen

De overheid heeft per branche een lijst met maatregelen uitgeschreven die je kunt nemen om energie te besparen. Dit worden de Erkende Maatregelen genoemd. Als de terugverdientijd van een van deze maatregelen korter is dan vijf jaar ben je verplicht de betreffende maatregel uit te voeren. Neem bijvoorbeeld de lijst mer Erkende Maatregelen voor kantoren. Een van de maatregelen is om warmte- en koudeverlies via de buitenmuren te beperken. Met een Toets Erkende Maatregelen wordt getoetst of de maatregel wordt toegepast. Indien er maatregelen zijn die niet worden toegepast adviseren we welke maatregelen je toe zou kunnen passen op basis van de terugverdientijd. Uiteindelijk resulteert dit in een rapport wat de Toets Erkende Maatregelen heet.

Voldoe aan de wet- en regelgeving

De Toets Erkende Maatregelen moet voor 1 juli 2019 ingeleverd zijn bij de omgevingsdienst. Hierna moet eenmaal per vier jaar een nieuw rapport opgemaakt en ingeleverd worden. Dit inleveren kan via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland rvo.nl.

Op rvo.nl is ook een Wetchecker te vinden om erachter te komen of jullie organisatie moet voldoen aan deze wetgeving.

De boetes kunnen hoog oplopen

Ben je wel verplicht om aan deze wetgeving te voldoen, maar doe je dat niet per 1 juli? Dan beginnen de boetes bij €1.000,- per overtreding afhankelijk van de grootte van de organisatie. Dit is een onnodig risico, aangezien het gevolg van het toepassen van energiebesparende maatregelen een lagere energierekening is. Er is geld mee te besparen en dit zie je direct terug in de maandelijkse lasten.

We kunnen jullie helpen met het voldoen aan deze wetgeving. Laat een terugbelverzoek achter en een van onze energieprofessionals zal contact met u opnemen.

 

Over de schrijver
Hi! Ik werk sinds 2017 bij Enpron en schrijf sindsdien artikelen om ondernemers en managers te informeren over allerlei energiezaken. Van nieuwe wet- en regelgeving tot kansen en bedreigingen.
Reactie plaatsen