arrow_drop_up arrow_drop_down
10 september 2018 

De energieprijzen zijn met 40% gestegen dit jaar. Hoe kan dat en wat moet u doen?

 

Ieder jaar zetten we voor onze klanten een inkoopcollectief op zodat zij kunnen profiteren van het volume voordeel bij een energieleverancier. Dit jaar is dit lastiger gebleken dan verwacht, want de prijzen stijgen sinds januari enorm. Met 40%. Hoe kan dit?

De CO2-prijzen stijgen

Een van de factoren die een prijsstijging in de hand werken zijn de CO2-prijzen. Dit zijn de emissierechten die de fossiele centrales (kolen en aardgas) moeten betalen om CO2 te mogen uit stoten. Deze prijzen zijn in 2018 met 170%(!) gestegen. Dit werkt door in de tarieven voor elektra. Namelijk, hoe hoger de kosten, hoe hoger de prijs die de afnemer moet betalen.

De productie valt tegen 

Een ander element wat voor een prijsstijging zorgt is de tegenvallende stroomproductie. In Frankrijk en België zijn er kerncentrales niet actief door onderhoud. Dit zorgt er voor dat er minder aanbod van stroom is, wat weer resulteert in een hogere stroomprijs. De tegenvallende beschikbaarheid van kerncentrales heeft ook effect op de gasprijs. Nederlandse gascentrales vangen de terugval op, waardoor de vraag naar gas hoog blijft. Verder is er een achterstand in het aanvullen van de gasreserves, waardoor de tarieven hoog blijven.

Elk teken van een prijsdaling blijft uit

Doordat de productie van de kerncentrales in Europa de rest van het jaar lager zal zijn dat verwacht hoeven we niet te verwachten dat hier de prijsdaling vandaan komt. Ook de tarieven voor de CO2-emissierechten vertonen volgens onze adviseurs een duidelijke opwaartse trend. Aangezien de energiemarkt hier heftig op reageert rekenen onze adviseurs er ook niet op dat dit voor een dalende prijs gaat zorgen.

De politiek heeft invloed

Naast deze marktwerkingen zijn er ook politieke situaties die voor een hoger prijspeil zorgen. Met name de spanningen die een publiek optreden van President Trump veroorzaken zorgen voor een prijsopdrijvend effect. Denk daarbij aan de situatie rondom Noord-Korea eerder dit jaar, maar meer recent de relatie tussen de VS en de EU die gespannen is. Deze zaken brengen onzekerheid over de toekomst met zich mee, wat slecht is voor de prijzen van energie.

Het is tijd om een keuze te maken

De conclusie is dat wij u adviseren om na te denken over de inkoop van uw energie voor het leveringsjaar 2019. Als u nog geen energie heeft ingekocht dan adviseren wij u om dat wel op korte termijn te doen. Het ziet er niet naar uit dat prijzen op korte termijn zullen gaan dalen. Als de markt tegen de verwachting in wel gaat dalen zal dit de prijsstijging van 40% waarschijnlijk niet compenseren. Ook hebben de energietarieven vaak richting de winter een opwaartse trend, waardoor u een groter risico loopt als u wacht met het vastleggen van uw tarieven. Met andere woorden: het is tijd om energieprijzen te gaan vergelijken.

Wij kunnen u ook een aanbod doen voor de inkoop van energie. Vul via het contactformulier uw gegevens in en we nemen contact met u voor meer informatie.

 

Over de schrijver
Hi! Ik werk sinds 2017 bij Enpron en schrijf sindsdien artikelen om ondernemers en managers te informeren over allerlei energiezaken. Van nieuwe wet- en regelgeving tot kansen en bedreigingen.
Reactie plaatsen