arrow_drop_up arrow_drop_down
14 augustus 2018 

Hoe zonnepanelen niet altijd de beste keuze zijn

 

Zonnepanelen zijn populair. Zakelijk wordt er steeds meer naar deze optie gekeken om zelf stroom op te wekken. Zo kunnen bedrijven besparen op de energiekosten en tegelijkertijd duurzaam ondernemen. Het is een keuze die voor de hand ligt, maar in de meeste gevallen is het niet de energiebesparende maatregel die het meeste rendement oplevert. Er zijn veel meer mogelijkheden waar je ook in kunt investeren, maar die minder bekend zijn. We geven een voorbeeld.

De eerste stap is inzicht in je verbruik

We helpen al geruime tijd onze klanten met het nemen van energiebesparende maatregelen. Daarbij is iedere situatie anders, want ieder gebouw en ieder bedrijf is immers anders. Daardoor is het in kaart brengen en verbeteren van de energieprestatie van een gebouw maatwerk. Zo klopte een school uit Friesland bij ons aan, omdat ze als overheidsgebouw verplicht zijn om hun pand te voorzien van een Energielabel. Na een adviesgesprek heeft onze collega Gerard Zijlstra de school geholpen om de energieprestatie in kaart te brengen en ze te voorzien van een Energielabel.

Energie besparen met een EPA-U Maatwerkadvies

Als er eenmaal een energielabel is kun je energiebesparende maatregelen toepassen om het label, en de energieprestatie van het gebouw, te verbeteren. Je komt er achter welke maatregelen je het beste kunt toepassen met een EPA-U Maatwerkadvies. Dit advies, waarmee we een onderscheid maken tussen energiebesparende maatregelen met invloed op het energielabel en energiebesparende maatregelen zonder invloed op het energielabel, helpt je verder rendement te halen uit de energieprestatie van je gebouw. We stellen een aantal pakketten en een adviespakket samen waarmee je het meeste rendement haalt.

In het voorbeeld staan een aantal maatregelen die geadviseerd kunnen worden. De besparing, de investering en het rendement zijn in iedere situatie anders. Iedere situatie is immers uniek. In laatste drie kollommen is te zien wat de investering per maatregelen is, de terugverdientijd (ETVT) en energielabel wat het gebouw zou krijgen na het nemen van deze maatregel.

 

 energie besparende maatregelen vergelijken

 

Energiebesparende maatregelen vergelijken

Zonnepanelen staan ook hier als een van de maatregelen die de school zou kunnen nemen, maar het wordt al snel duidelijk dat dit niet de beste keuze is. Zo besparen de zonnepanelen ruim 18.000 kWh per jaar, maar de investering is €38.500,- die in 17,2 jaar wordt terugverdiend. Een combinatie van spouwmuurisolatie, dakisolatie en ledverlichting (Pakket energielabel C) levert ook een Energielabel C op, terwijl de investering maar de helft is van wat zonnepanelen kosten (€19.855,-). De besparing met alleen zonnepanelen is in dit geval €2.235,- en met maatregelen 1, 2 en 3 is de besparing in de energiekosten €1.787,-. Het pakket wat we adviseren (maatregelen 1, 2, 3, 5, 8 en 9) levert zelfs een besparing op van €2.918,-.

Twee vliegen in een klap: je gebouw verduurzamen en rendement realiseren

Zonnepanelen is in dit voorbeeld helemaal geen slechte keuze, maar wij zijn van mening dat je eerst moet zorgen voor een goede energieprestatie van je gebouw. Vervolgens ga je kijken naar de manier waarop je de stroom opwekt. Met het adviespakket besparen we 3.309 kWh/jaar waarvoor je geen zonnepanelen op het dak hoeft aan te leggen.

Bij Enpron adviseren we al geruime tijd onze klanten op basis van hun energieprofiel wat ze het beste kunnen doen om rendement te halen uit hun gebouw en tegelijkertijd te verduurzamen. Meestal is de energiebesparende maatregel waar men het eerst aan denkt niet de maatregel die de hoogste besparing en het hoogste rendement oplevert. Daarom zoeken we graag voor je uit welke investering voor jou het beste zou zijn.

Wil je verduurzamen of wil je meer rendement halen uit het gebouw? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met een van onze energieprofessionals.

 

Over de schrijver
Hi! Ik werk sinds 2017 bij Enpron en schrijf sindsdien artikelen om ondernemers en managers te informeren over allerlei energiezaken. Van nieuwe wet- en regelgeving tot kansen en bedreigingen.
Reactie plaatsen