arrow_drop_up arrow_drop_down
14 mei 2018 

Oplichting in de energiemarkt

 

De energiemarkt is voor veel mensen ondoorzichtig met verschillende bedrijven waarvan het niet altijd duidelijk is wat ze voor u doen. Allerlei kostenposten zorgen ervoor dat het nog ingewikkelder wordt. Oplichters spelen hier met gehaaide tactieken op in waardoor je jarenlang te veel betaalt.

Inkoopcollectief

Vooral ondernemers die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel ontvangen vaak ongevraagd aanbiedingen van inkoopcollectieven. Inkoopcollectieven kunnen erg interessant zijn door het volumevoordeel waar je van mee kunt profiteren. Soms zijn er echter aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn. Dat zijn ze dan vaak ook.

Kenmerken

Er is een aantal bedrijven in de energiemarkt die de zaken mooier voorspiegelt dan ze zijn, met de mededeling dat ondernemers honderden euro’s kunnen besparen. Het is belangrijk dat energieafnemers het verschil herkennen tussen een eerlijk aanbod en een aanbod dat te mooi is om waar te zijn. Om deze reden geven we je een aantal zaken mee waaraan je een oplichtingspraktijk kunt herkennen. Naast dat de aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn kun je dit soort bedrijven ook herkennen aan het feit dat ze vaak aan deurverkoop doen. Ook zijn ze erg agressief in hun manier van verkopen.

Incidenteel krijgen wij melding van een van onze klanten dat ze een aanbieding hebben gehad die wel heel erg mooi lijkt. Zij nemen gelukkig meteen contact met ons op om de aanbieding te beoordelen en dan blijkt er bijna altijd wel iets mis te zijn. Vaak zijn er hoge vastrechtkosten, enorme opzegboetes of jarenlange looptijden. Allemaal dingen die je liever voorkomt, maar die niet of slecht vermeld worden in de aanbieding.

Raadpleeg een energieprofessional

Ons advies aan iedere zakelijke energieverbruiker: laat je aanbieding door een energieprofessional checken zodat je niet achteraf ontdekt waar je aan vast zit. Er zijn verschillende kostenposten die ongemerkt heel hoog kunnen zijn. Vaak heb je hier geen weet van. Een energieprofessional de aanbieding objectief beoordelen en voorkomen dat je een aanbieding accepteert met een hoop verborgen kosten. Daarnaast hebben wij onze eigen inkoop service, zodat we een aanbieding kunnen doen waarmee je als energieverbruiker in ieder geval een eerlijke vergelijking kunt maken.

 

Over de schrijver
Hi! Ik werk sinds 2017 bij Enpron en schrijf sindsdien artikelen om ondernemers en managers te informeren over allerlei energiezaken. Van nieuwe wet- en regelgeving tot kansen en bedreigingen.
Reactie plaatsen