arrow_drop_up arrow_drop_down
10 april 2018 

Zo hebben we 17,5% van het stroomverbruik bespaard

 

Energieprofielen geven een helder beeld van het energieverbruik in een gebouw. Met andere woorden: ze geven je inzicht in de energie-efficiëntie van het gebouw. Verbruik je wat je nodig hebt, of verbruik je meer? In dit voorbeeld hebben we 17,5% van het stroom verbruik bespaard met een Energieprofiel en een Energiescan. Dit scheelt €17.426,- per jaar.

De mogelijkheden van een energieprofiel

Door verschillende redenen kan het energieverbruik hoger liggen dan je zou verwachten. Zo kunnen instellingen van installaties niet meer actueel zijn, maar kan het ook zijn dat er door gebrekkige isolatie ruimtes verwarmd worden die helemaal niet verwarmd hoeven te zijn. Om erachter te komen of dit het geval is heb je een energieprofiel nodig.

Een voorbeeld:

Dit is een energieprofiel van het elektriciteitsverbruik per week van een kantoorgebouw in 2017:

 waarom heb ik een energieprofiel nodig?

In de bovenstaande grafiek is te zien dat, met uitzondering van een viertal weken, het verbruik tussen de 30.000 kWh en 40.000 kWh per week ligt. De blauwe balken geven het verbruik in het daltarief aan (van 23:00 tot 7:00 uur) en de rode balken is het verbruik in het piektarief (van 7:00 tot 23:00 uur). In dit overzicht is de verdeling tussen het verbruik in het piek- en daltarief bijna gelijk.

Wat valt hier op?

Voor een kantoorgebouw waar na 20:00 uur geen activiteit meer is en geen verlichting brandt is het verbruik in het daltarief opvallend. ’s Nachts zou er weinig tot geen elektriciteit verbruikt moeten worden. Bij Enpron hanteren we hiervoor een benchmark van 70% verbruik in het piektarief en 30% in het daltarief voor kantoorgebouwen en bij dit gebouw ligt de verdeling bijna op 50%-50%. Dit betekent dat er ’s nachts te veel stroom wordt verbruikt.

De besparing

Het is belangrijk om te weten hoe het kan dat een kantoorgebouw ’s nachts zo veel stroom verbruikt. Bij dit pand was een ventilatiesysteem de boosdoener. De vele luchtbehandelingskasten zorgden er voor dat 4 keer per uur het hele pand werd voorzien van verse lucht. Ook ’s nachts. Overdag is dat voor de medewerkers uiteraard fijn, maar ’s nachts volstaat 2 keer per uur. Dit bespaart bijna de helft van het elektriciteitsverbruik in het daltarief en kan al gerealiseerd worden met een kleine investering. De uiteindelijke energiebesparing van dit inzicht kwam uit op 350.000 kWh per jaar, oftewel €17.426,-. De terugverdientijd was minder dan een maand.

Het nut van een energieprofiel

Dit is een van de concrete voorbeelden van welke voordelen er te halen zijn door middel van het opbouwen van een energieprofiel. Er zijn nog veel meer voordelen, maar bij ieder gebouw hangt het af van de specifieke situatie. Het startpunt is echter altijd gelijk: we verzamelen energiedata en bouwen een energieprofiel op. Zo krijg je inzicht en daar kunnen we de juiste keuzes mee maken om de energieprestatie van jouw gebouw te verbeteren.

  

Wil je weten wat de mogelijkheden voor jou zijn om een energieprofiel op te bouwen? Laten we eens bellen!

 

Over de schrijver
Hi! Ik werk sinds 2017 bij Enpron en schrijf sindsdien artikelen om ondernemers en managers te informeren over allerlei energiezaken. Van nieuwe wet- en regelgeving tot kansen en bedreigingen.
Reactie plaatsen