arrow_drop_up arrow_drop_down
30 oktober 2018 

Zo bezuinig je op de energiekosten

 

Zoals in ons blog van vorige maand te lezen is, zijn de energieprijzen met 40% gestegen. Op het moment van schrijven ligt de prijsstijging zelfs bóven de 40%. De oorzaak hiervan is vooral de explosieve prijsstijging van de CO2-emissierechten. Ook valt de productie van elektriciteit tegen door uitvallende kerncentrales in Frankrijk en speelt de politieke onrust een rol. Deze factoren kunnen we niet beïnvloeden, maar we kunnen je wel helpen te bezuinigen op de energiekosten. Daarom geven we in dit artikel een aantal tips. 

Om een besparing op de energiekosten te realiseren kunnen we kijken naar twee aspecten: het energieverbruik en de verschillende kostenposten in de energiecontracten.

Het energieverbruik

De maatregel die het meest voor de hand ligt om te besparen op de kosten is minder energie verbruiken. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Het gaat namelijk verder dan het terugdraaien van de thermostaat of het installeren van ledverlichting. Er zijn veel voorbeelden van energiebesparende maatregelen die in iedere situatie meer of minder interessant kunnen zijn. In ons artikel van augustus geven we daar voorbeeld van met zonnepanelen. 

Besparen op het energieverbruik zijn ook weer onder te verdelen in twee categorieën, namelijk: energie besparen door gedrag te veranderen en energie besparen door aanpassingen in de techniek.

Energie besparen met gedrag

De makkelijkste en goedkoopste manier om energie te besparen is door mensen bewust te maken van hun gebruik. Hierdoor is het gedrag van je collega’s te veranderen. Dit kun je doen met Energiemonitoring. Door te zien wanneer het gas of elektra verbruikt wordt en dit te delen, zullen mensen er vaker aan denken om bijvoorbeeld het licht uit te doen in een ongebruikte ruimte. Dit klinkt als een druppel op een gloeiende plaat, maar uit onderzoek blijkt dat Energiemonitoring tot 5% aan onnodige energiekosten kan besparen.

Energie besparen met aanpassingen aan de techniek

Een andere mogelijkheid is aanpassingen doen aan de techniek of de installatie. Dit kunnen grote projecten zijn, zoals het aanleggen van een warmtepomp of zonnepanelen, maar ook kleinere aanpassingen. Doordat wij de afgelopen jaren meer dan 2.000 Energieprofielen hebben opgebouwd van onze klanten weten wij precies of u efficiënt met uw energie omgaat. Dit doen we door jullie Energieprofiel te vergelijken met andere bedrijven uit dezelfde branche.

Vervolgens kunnen we een Energiescan uitvoeren waarin we de maatregelen aanbevelen die voor u het snelst terug te verdienen zijn. De investering van dergelijke maatregelen begint vaak bij een paar honderd euro, die in een jaar worden terugverdiend. Daarbij moet u denken aan het aanpassingen van schakeltijden in de installatie of het slim isoleren van de installatie wat gecombineerd al een flinke besparing kan opleveren.

De verschillende energiecontracten

Naast bezuinigen op het verbruik kan er ook flink bespaard worden op de verschillende contracten die u heeft met de netbeheerder en het meetbedrijf.

Kosten besparen bij het meetbedrijf

Bij het meetbedrijf huurt u de meter. Het belangrijkste daarbij is dat u een goede meter heeft voor een goede prijs. Er zijn verschillende meetbedrijven in Nederland, zoals Fudura en Kenter. Vroeger waren deze meetbedrijven gekoppeld aan de netbeheerders, maar tegenwoordig kunt u vrij kiezen. Dit is zinvol, omdat de huur van de meters en de aanvullende diensten nogal kunnen verschillen. Bij Enpron doen we zaken met Kenter. Zij kunnen in de meeste gevallen het beste aanbod doen tegen een scherpe prijs. Zo bespaart u op de kosten voor het meetcontract.

Vervolgens kan het ook nog zo zijn dat de meter die u huurt niet past bij het verbruik. U kunt bijvoorbeeld een G40-gasmeter in de meterkast hebben hangen. Een dergelijke meter kan maximaal 65 m3 gas per uur doorlaten. Het is goed mogelijk dat deze meter er jaren geleden ingezet is, maar dat u inmiddels veel minder gas verbruikt. Bijvoorbeeld maximaal 25 m3 per uur. In dat geval zou u terug kunnen naar een G16-gasmeter. Dit scheelt aanzienlijk in de huursom die u iedere maand moet betalen.

Zo’n omzetting kan niet zomaar. Er moet goed gekeken worden of het mogelijk is, zodat u na de netwerkverlaging niet in de problemen komt. Uiteraard brengt zo’n omzetting kosten met zich mee. In een Netwerkanalyse checken we of het mogelijk is om een netwerkverlaging door te voeren en vragen we offertes op bij de betreffende partijen.

Kosten besparen bij de netbeheerder

Ook voor het netbeheer betaalt u. Een van de kostenposten is het gecontracteerde transportvermogen. Dit is het vermogen wat u heeft afgesproken met de netbeheerder, waarmee u maximaal het elektriciteitsnet mag belasten. Hiervoor stuurt de netbeheerder u een factuur, ongeacht of u al het vermogen daadwerkelijk heeft benut. Als u het maximale vermogen nooit haalt kan het zinvol zijn om het gecontracteerde transportvermogen naar beneden bij te stellen. Zo ‘reserveert’ u minder capaciteit op het net, waardoor de factuur die u van de netbeheerder ontvangt lager zal zijn.

Maak geen onnodige kosten 

Zoals gezegd stijgen de energieprijzen behoorlijk en een daling lijkt nog niet in zicht. We kunnen u wel helpen met het minder verbruiken van energie met behulp van een Energiescan of slim omgaan met de kosten die u maakt, door bijvoorbeeld een goedkoper meetcontract.

Wil je besparen op het energieverbruik en in de energiekosten? Vraag een gesprek aan via de website en we plannen een afspraak in.

 

Over de schrijver
Hi! Ik werk sinds 2017 bij Enpron en schrijf sindsdien artikelen om ondernemers en managers te informeren over allerlei energiezaken. Van nieuwe wet- en regelgeving tot kansen en bedreigingen.
Reactie plaatsen