arrow_drop_up arrow_drop_down
4 december 2017 

Een kijkje in de keuken van energieleverancier Engie

 

Afgelopen vrijdag had het team van Enpron het genoegen om een dagje mee te lopen op de indrukwekkende energiecentrale van Engie op de Maasvlakte in Rotterdam. Afgelopen zomer heeft Enpron een deel van de inkoop van energie bij Engie gedaan. De medewerkers van Enpron waren erg nieuwsgierig hoe het traditionele opwekproces nu eigenlijk werkt en waar de uitdagingen voor deze grote energieopwekker zitten. Engie nodigde Enpron daarom uit om dit aan de lijven te ondervinden.

 

Afgelopen zomer heeft Enpron de inkoop van energie gedaan door het inzetten van verbruiksprofielen. Deze nieuwe methodiek zorgt ervoor dat energieopwekkers, netbeheerders en energieleveranciers weten welk volume ze moeten verwerken. Dit resulteert in lagere tarieven voor de afnemer. Uiteindelijk is er een leveringsovereenkomst tot stand gekomen met energie opwekker en tevens energieleverancier Engie.

 

Een nieuwe ervaring

Hoewel de nodige kennis er wel is over de energiemarkt bij Enpron, was het voor velen een nieuwe ervaring om het fysieke proces in levenden lijve mee te maken. Want op de energiecentrale werd het hele proces van begin tot en met eind zichtbaar.

 

Daarnaast stonden er nog een aantal vragen centraal deze dag, namelijk; Wat zijn volgens Engie de trends in de energiemarkt? Hoe ziet de toekomstige energiemarkt eruit? Hoe wordt er ingespeeld op de nieuwe wet- en regelgeving door Engie? Het waren allemaal vragen die deze dag voorbijkwamen. In dit artikel delen we graag met u een kleine sfeerimpressie van deze bijzondere en inzichtvolle dag.

 

Trends in de markt

Eerst werd er door Engie een presentatie gehouden over de rol van Engie in de energiemarkt. Het team kreeg een inzicht in wat volgens Engie de trends zijn, hoe het proces op de energiecentrale van A t/m Z in zijn werk gaat. De presentatie werd gehouden in een ruimte met een panorama uitzicht op de centrale wat het verhaal extra kracht gaf.

 

We kregen ook te horen dat het ook voor Engie constant zoeken is naar nieuwe meer milieuvriendelijkere manieren om energie op te wekken. Voor een energieproducent is het de continue uitdaging op een zo efficiënt mogelijke manier in de behoeften van de afnemer te voorzien. Hierdoor wordt het energieprofiel en de voorspelbaarheid van diezelfde afnemers van een steeds groter belang. De manier van inkopen zoals Enpron dat het afgelopen jaar heeft gedaan werd dan ook toegejuicht door de mensen van Engie.

 

De 4 D’s van Engie – Trends

Vanuit Engie zijn er een aantal pijlers opgesteld. Deze pijlers zijn volgens Engie dé vier grote trends die de energiemarkt zullen beheersen. Het gaat om de volgende trends;

·         Decentralisatie

·         Duurzaamheid

·         Dalende vraag

·         Decarbonisatie

 

”Vanuit de markt zien we dat er steeds meer individuele opwekking komt van energie. Het opwekken wordt hiermee gedecentraliseerd. Dit heeft ook invloed op energieleveranciers. Dit gaat namelijk hand in hand met een dalende vraag, want de energiebehoefte van organisaties wordt hierdoor minder.” aldus Engie. 

 

‘’Een dalende vraag vinden wij niet zo erg, zo lang we het maar kunnen voorspellen.’’ – Engie

Engie vervolgt ; ”Dit klinkt misschien gek, een dalende vraag, want er is juist meer economische groei ten opzichte van bijvoorbeeld 2016.[1] Je zou daarom verwachten dat daarom de energieafname ook zou meegroeien. Maar hier blijkt decentrale opwekking ook een rol te spelen. Omdat steeds meer organisaties op alternatieve manieren opwekken. Denk hierbij aan wind- en zonne-energie of biomassa.”

 

Daarom wordt het voor energieleveranciers en voor de verbruikers van steeds groter belang om te weten wat de energiebehoefte is van de afnemer. Want een onvoorspelbare vraag leidt tot hogere kosten.

 

Tenslotte investeert Engie ook in duurzame oplossingen. Onlangs heeft Engie Sungevity International overgenomen. Sungevity is verantwoordelijk voor de levering en installatie van zonnestroomsystemen voor particulieren en kleine ondernemingen in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Eén van de redenen was ook hier weer dat de trend is dat consumenten er steeds vaker voor kiezen zelf energie op te wekken met zonnepanelen. Daarom is zonne-energie een van de speerpunten van Engie op het gebied van hernieuwbare energie. [2]

 

Nadat de presentatie was afgelopen was het tijd voor deel twee van de dag. Het was tijd voor de rondleiding. 

 

Veiligheid voorop

Voordat de rondleiding van start kon gaan was het belangrijk dat het team van Enpron aan de veiligheidsvoorschriften voldeed. Daarom werd iedereen voorzien van een opvallende oranje helm, veiligheidsbril, fluor oranje hesje en niet te vergeten een paar stevige veiligheidsschoenen.

 

Het team werd verzameld en meegenomen door de plantmanager van de kolencentrale van Engie en gaf het team in de powerplant de rondleiding. Via de lift werden we meegenomen naar het hart van de organisatie. Hier kwamen alle processen samen en werd de brandstof (kolen) tot echte energie opgewekt. Vanaf hier wordt de energie getransporteerd via hoogspanningsmasten en ondergrondse kabels totdat het uiteindelijk bij u terechtkomt.

 

De control-room

De tour eindigde in een hypermoderne control-room waar het hele proces wordt aangestuurd. Het was hier muisstil en er heerste een opperste concentratie.  De control-room had wat weg van een gedeelte van een kantoor van een beursvloer. Er waren overal beeldschermen waar verschillende statistieken en cijfertjes een inzicht geven over een gedeelte uit het energieproces.

 

De rondleiding liet een gesmeerd proces zien en de teamleden van Enpron waren in kennis bijgespijkerd. Vooraf was het nog één groot vraagteken wat deze dag zou brengen, maar na afloop vielen veel puzzelstukjes ineen. Naast dat het een indrukwekkende dag was, was het ook vooral een leerzame dag om eens een kijkje in de keuken te krijgen van een van de grootste en schoonste kolencentrales in Europa.

 

Bronnen:

[1] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/33/uitzonderlijk-hoge-bbp-groei-in-tweede-kwartaal-2017

[2] https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/23133/engie-neemt-sungevity-over

 

Over de schrijver
Hi! Ik werk sinds 2017 bij Enpron en schrijf sindsdien artikelen om ondernemers en managers te informeren over allerlei energiezaken. Van nieuwe wet- en regelgeving tot kansen en bedreigingen.
Reactie plaatsen